Преполовљен број удеса

У првих тридесетак дана примене новог закона број саобраћајних прекршаја смањио се за 50 одсто. Ако се подаци упореде са прошлим јануаром, број погинулих је мањи чак за половину, што говори да је закон постигао пун ефекат.

По свему судећи наши возачи озбиљно су схватили нови закон о безбедности саобраћаја. Дуго смо се питали како ћемо се навићи на везивање појасева, упаљена дневна светла, како да не телефонирамо у току вожње. Међутим, високе казне, праћене одузимањем поена и претњама затвором у многим случајевима, условли су да се возачи понашају много одговорније.

Законодавци кажу да је у првих месец дана примене закона укупно наплаћено 10.390 новчаних казни од чега је већи број њх био од три до пет хиљада динара, што значи да су санкционисани прекршаји који су до сада били праштани, а то су невезивање појасева, разговор мобилним телефоном, прелазак преко црвеног на пешачком прелазу. 

Највише прекршаја је било у паркирању, скоро 2.300.

Драган Јовановић из Министарства за инфраструктуру каже да је 26 одсто мање погинулих у саобраћајним незгодама, 40 одсто мање повређених, око 46 одсто је мање саобраћајних незгода, а преко 50 одсто је мање прекршаја у саобраћају.

У МУП-у кажу да су подаци много бољи ако се за поређење узму прве недеље јануара, јер се од тада званично и примењује систем бодова.

У јануару прошле године догодило се 5.000 саобраћајних несрећа у којима је 50 лица изгубило живот а 1.370 задобило телесне повреде.

У првих 24 дана јануара догодило се око 2.000 саобраћајних незгода у којима су 32 лица изгубила живот, а 680 је задобило телесне повреде.

Владимир Ребић из Саобраћајне полиције каже да када се упореде ови подаци, стање безбедности у саобраћају може се окарактерисати повољним. 

Наредних дана полицајци ће посебно контролисати пребрзу вожњу, насилничко понашање и вожњу под дејством алкохола, која са два промила води директно у затвор.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи