Најстарији ученик пилот

Петар Марић (57) из Чачка најстарији је ученик школе за приватног пилота у историји српског ваздухопловства. Жељу из детињства да пилотира остварио је пре три месеца, када је од Директората цивилног ваздухопловства добио летачку дозволу на пет година.

Педесетседмогодишњи Чачанин Петар Марић најстарији је ученик који је завршио школу за приватног пилота у историји српског ваздухопловства.

Крајем октобра прошле године, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, издао му је на пет година, дозволу за члана летачке посаде.

Још од детињства Петар Марић је сањао да постане пилот, али у то време родитељи нису имали могућности да га школују за пилота.

Када је пре неколико година чуо да је војна школа за обуку пилота у Трстенику преквалификована у цивилне сврхе, без размишљања се упутио ка том месту, где је касније започео и летење.

Каже да је радио и прековремено да би зарадио за школовање, али му је, како каже, и школа  у Трстенику изашла у сусрет тако да је платио на кредит.

Марић без висина више не може. Не смета му ни да по највећој хладноћи узлети и са инструктором савлада још понеку нову летачку вештину.

Звање трстеничког најстаријег пилота, заменио је титулом најупорнијег.

"Ако има воље и жеље, а човек је дисциплинован, успех је загарантован", каже инструктор летења Саша Радојевић.

То што је у шестој деценији живота, Петру Марићу не представља отежавајућу околност. Тек планира да се окуша као приватни пилот. 

Ускоро ће Марић са трстеничког аеродрома полетати сопственим авионом. Купиће га у Америци по цени једног мало бољег аутомобила или у Србији на лизинг. Своје пилотско знање планира да употреби у комерцијалне сврхе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи