Више лечених, уз краће листе чекања

Представници Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици најавили планове за ову годину. Приоритети, више лечених и оперисаних пацијената и краће листе чекања.

У Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици током прошле године, на болничко лечење примљено је више од 7.000 најтежих болесника. Тим Института чине 91 лекар, 313 медицинских сестара и техничара и 21 стручни сарадник.

Представници установе, на конференцији за новинаре у Београду, најавили су планове за ову годину. Приоритети су више лечених и оперисаних пацијената и краће листе чекања.

У Инстититу у Сремској Каменици годишње се уради 1.200 операција на отвореном срцу.

Доктор Миклош Фабри рекао је у изјави за РТС да је кардиохируршки тим у целини оспособљен, за најсложеније оперативне захвате.

Ово је једина установа у Србији у којој се примењује метода хлађења пацијената.

"Након реанимације на терену, пацијент је у коматозном стању, постоји могућност да опстане срчани мишић, а да је мозак страдао. Са техником хлађења омогућава се опоравак мозга. Успешност  је од 50 одсто, док је обичном реанимацијом 13", рекао је доктор Роберт Јунг, начелник Одељења за инвазивну кардиологију.

Врата ове установе отворена су 24 сата за пацијенте који имају акутни инфаркт. Прошле године урађено је 4.200 коронарографија и уграђено 2.700 стентова.

Међутим, иако је у најсавременију опрему за дијагностику и лечење у претходне три године уложено четири милиона евра, кажу, то није довољно.

"Ми имамо салу за катетеризацију из 1998. године, у којој је урађено 28. 000 пацијената, промењено је шест рендгенских цеви, а рок једне сале је пет до седам година", каже Јунг.

Дневна болнице и Каменица 2

На кардиолошку дијагностику и терапију не чека се дуже од четири месеца, али на кардиохируршке интервенције више од годину дана. За хитне случајеве нема чекања. Најављују отварање Дневне болнице и Каменице 2.

"На другом спрату ће бити нова електрофизолошка сала, а на трећем спрату нова кардиохируршка јединица. Ми сада имамо девет кардиохируршких интензивних кревета, у новом простору ћемо имати 13", наводи др Нада Чемерлић-Ађић.

И у овој години за запослене ће организовати усавршавање, увести неке нове процедуре, запослити нове људе, и набавити нову опрему, а пацијенте једном месечно очекују концерти класичне музике, који пријају и срцу и души.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи