Догодине професионална војска

Од јануара 2011. године у Србији професионална војска, изјавио министар одбране Драган Шутановац. Доктрина одбране не дефинише приступање НАТО-у, већ јачање односа са свим партнерима у оквиру Партнерства за мир.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да би у ово доба следеће године Србија требала да добије професионалну војску.

Шутановац је рекао да то значи да више неће бити цивилног служења војног рока, а да ће они који желе да служе војску на традиционалан начин, то моћи да ураде када прођу обуку и за то добију сертификат о обучености.

На свечаност поводом Дана Новинског центра "Одбрана", Шутановац је рекао новинарима да професионална војска подразумева и да више неће бити слања војних позива.

Шутановац је такође изјавио да ће потписати доктрину одбране која, како је навео, не дефинише даље приступање Србије НАТО пакту, али дефинише јачање односа у оквиру Партнерства за мир.

"Доктрина одбране је спремна. Управо сам информисан да се налази на мом столу. Ја ћу је данас потписати и упутити председнику Србије" Борису Тадићу, рекао је Шутановац.

"Подсећам, све државе северне сфере Земље су чланице Партнерства за мир и тиме ћемо ми наставити сарадњу са тим земљама и тим војскама", рекао је министар одбране.

Генералштаб је имао обавезу да изради Доктрину Војске Србије. Рок за израду је 90 дана након доношења Стратегије националне безбедности, и тај рок истиче 26. јануара.

Скупштина Србије усвојила је 26. октобра прошле године Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране Србије у којима се као највећа претња националним интересима наводи противправно и једнострано проглашена независност Косова.

Наметнута решења нису добродошла

У стратегији националне безбедности је, између осталог, прецизирано да приступањем програму НАТО Партнерство за мир, Србија потврђује своје дугорочно опредељење да пружа допринос заједничким демократским вредностима и учвршћивању регионалне и глобалне безбедности.

Поводом најаве шефа Међународне цивилне канцеларије на Косову Питера Фејта о новој стратегији за север Косова, Шутановац је рекао да свако наметнуто решење које искључује неалбанско станавништо у систему одлучивања није добродошло и није решење које може да допринесе коначној стабилизацији односа.

"Ситуација је доста напета и очекујем да сви релевантни фактори који одлучују не доприносе тензијама већ да покушају да се стабилизују односи. Не бих желео да се деси било каква ситуација насиља и очекујем да ће они који су задужени за очување мира на Косову учини све да се то не деси", рекао је Шутановац.

Уручена признања "Одбране"

На свечаности у Дому Војске Србије уручене су награде најбољим новинарима, спортистима и спортским екипа Војске Србије у 2009. години, поводом 24. јануара, Дана Новинског центра "Одбрана".

Награда "Иван Марковић" за 2009. годину додељена је Горану Јанићевићу, новинару продукцијске групе "Мрежа" за прилог "Радо иде... - војска поново у моди". Награду је Јанићевићу уручио министар одбране Србије Драган Шутановац.

Добра комуникација са јавношћу допринела је да Војска Србије буде једна од најпоштованијих институција у земљи, рекао је Шутановац, честитајући награђенима.

Шутановац је нагласио да је Војска Србије по свим истраживањима и институција у којој има најмање корупције.

Мајор Владимир Почуча добитник је награде за најуспешнијег новинара магазина "Одбрана", док је потпуковник Иштван Пољанац, наставник на Катедри наружања и војне опреме Војне академије, награђен као најуспешнији сарадник.

Најбољи спортиста Војске Србије у 2009. години је старији водник Горан Чегар, а најбоља спортска екипа су атлетичари Министарства одбране и Војске Србије.

Жири магазина "Одбрана" доделио је и специјална признања предузећу Универзијада 2009, заставнику Горану Тодоровићу и старијем воднику Алкесандру Соколову, победнику овогодишње пливачке трке за Богојављенски крст на Ади Циганлији.

 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи