Шабић: Високи савет судства крши закон

Изостанком било каквог одговора Високог савета судства на захтев Друштва судија Србије о поступку реизбора судија повређен је закон, сматра повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да је повређен закон изостанком било каквог одговора Високог савета судства на захтев Друштва судија Србије о низу информација о поступку реизбора судија.

Шабић је најавио да ће без одлагања поднети Уставном суду Србије захтев за оцену уставности члана 13. Закона о заштити података о личности, у којем су побројани разлози на основу којих "орган власти обрађује податке без пристанка лица".

Друштво судија Србије уложило је жалбу Шабићу у вези са ускраћивањем информација о поступку избора носилаца правосуднх функција, као и обрадом података о личности у том поступку, а уложене су и индивидуалне жалбе. Повереник је навео да ће одлуке по жалбама донети у законском року.

Шабић је додао да су неке жалбе уложене на Закон о заштити података о личности, очито поводом вести да су у поступку избора судија обрађивани подаци о личности прибављени од Безбедносно-информативне агенције.

"С тим у вези, у разговорима са председницом Високог савета судства Натом Месаровић и министарком правде Снежаном Маловић добио сам уверавања да ти подаци нису коришћени", истакао је Шабић.

Повереник је навео да он и његови сарадници имају законску обавезу да изврше директан увид у изборни материјал.

"Иначе, познато је да стојим на становишту да је обрада података о личности, ко год да је врши, допуштена само у складу са одредбама Устава Србије. Члан 42. Устава је у том погледу недвосмислен предвиђа да основ за обраду података мора да буде утврђен законом", истакао је Шабић.

Према његовим речима, утврђивање основа за обраду података о личности, за БИА или било кога другог, уредбом или другим подзаконским прописом, било је супротно Уставу.

Повереник је навео да, ипак, у члану 13. Закона о заштити података о личности пише да се обрада података о личности може вршити и на основу подзаконских прописа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи