Преглед штампе (25. 01. 2010.)

Новости: Плате не одмрзавајте, Блиц: Догодине у ово доба без служења војног рока, Press: Потера за нарко-босом: Мило хапси Шарића?!, пишу београдски дневници

Плате не одмрзавајте

Стални представник Међународног монетарног фонда за Србију Богдан Лисоволик изјавио је да није имао разговоре са Владом Србије поводом захтева синдиката да се повећају плате у јавном сектору, али је подсетио да је постојећим стендбај аранжманом који Србија има са ММФ-ом договорено да плате у јавном сектору и пензије остану замрзнуте током читаве 2010. године.

"Евентуално повећање плата могуће је остварити смањењем броја запослених кроз реорганизацију јавних предузећа. Постоји и питање солидарности с обзиром на то да су остале плате у јавном сектору и пензије замрзнуте. Уколико би се одмрзле, дефицит би порастао са планираних четири на шест одсто БДП. То је сувише велики дефицит, који би носио ризик дестабилизације српске економије", упозорио је Лисоволик у интервјуу за "Вечерње новости".

Он каже да је неопходно и више напора да се заиста реформишу фирме које су у власништву државе. Нека од тих предузећа треба припремити за потпуну или делимичну приватизацију. Сектор јавних предузећа у Србији још је прегломазан и његово реструктурирање дало би веће шансе за развој приватног сектора.

Поводом раста курса евра, шеф мисије ММФ-а за Србију каже да "је политика интервенција НБС на девизном тржишту апсолутно прикладна".

"Ситуација није била драматична с обзиром на то да се и Влада држала свог мандата - кретање фискалног дефицита је под контролом. Према томе, претпоставке за ниску инфлацију и макроекономску стабилност су остварене, што не значи да курс треба да буде и да ће бити апсолутно стабилан", казао је Лисоволик.

Он је додао да се потпуно слаже с колегама из Светске банке који упозоравају да Србија споро реализује одобрене пројекте што, како је додао, сужава Србији могућност да обнови дотрајалу инфраструктуру.

"Ово је пропуштена прилика за економски раст", закључио је он.

Догодине у ово доба без служења војног рока

Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је да свака наметнута стратегија за север Косова није добродошла.

"Свака стратегија која не укључује сарадњу неалбанског становништа и насилно намеће решење за општине где су Срби већински заступљени није добродошла. Председник Србије је у Уједињеним нацијама скренуо пажњу на то", рекао је Шутановац у интервјуу за "Блиц" поводом плана интергације северног дела Косова у косовске институције који је најавио шеф међународне канцеларије Питер Фејт.

"Помно пратимо дешавања на северу, а верујем да ћемо дипломатским путем превазићи проблем", нагласио је он.

Коменатришући аргумената да би улазак у НАТО био корак назад у борби за Косово у смислу сарадње са Русијом, Шутановац је нагласио да "не смемо учинити ништа што би нашкодило нашој борби за очување интегритета земље, али НАТО као организација није ни признала Косово".

"Ти исти који кажу не у НАТО због Косова, говоре не у ЕУ због Косова, дају подршку Кфору, а против НАТО су. У исто време за ЕУ, а против Еулекса, што је политички доста шизофрена ситуација. Нема ту праве аналитичке аргументације", рекао је министар одбране.

Шутановац је оценио да тврдња одлазећег председника Хрватске Стјепана Месића да би позвао војску уколико Република Српска распише референдум, не би смела да наруши односе у региону, али показује да је Месић узрок пољуљаних односа између Београда и Загреба.

Шутановац је упозорио да "свако звецкање оружјем изазива тензије и не доприноси стабилизацији односа" и да "не смемо изгубити из вида да је у прошлости то била матрица настајања разарања".

Министар Шутановац је најавио да ће догодине у ово доба бити укинуто служење војног рока и завршена професионализација Војске Србије.

"Верујем да ће следеће године у ово време председник (Србије) моћи да суспендује служење војног рока на основу извештаја који му поднесемо", рекао је министар Шутановац у интервјуу за "Блиц".

Он је нагласио да може да обећа да ће заједно са својим тимом учинити све да се процес професионализације војске коначно заврши, додајући да процес запошљавања професионалаца захтева извесно време.

"Изгубили смо 2005, 2006. и део 2007. године. Верујем да уз адекватну подршку медија, Владе и локалне самоуправе можемо у задатом року да окончамо тај посао. Када кажем коначно, подразумевам да се служење војног рока укине, а војска професионализује", истакао је он.

Министар војске је најавио да ће бити отворена могућност да они који желе да служе војни рок, прођу обуку и за то добију сертификат.

Такође, новим законом увели смо активну резерву као нови систем организовања у војсци, додао је Шутановац.

Потера за нарко-босом: Мило хапси Шарића?!

Специјалци МУП-а Србије пронашли су у једној од кућа Дарка и Душка Шарића у Новом Саду урамљене фотографије црногорског премијера Мила Ђукановића и оптуженог вође „дуванске мафије" Станка Цанета Суботића, открива Пресс. У акцији су заплењена писана и електронска документација, која указује на везе Шарића са Суботићем, као и бројни докази о нелегалним трансферима новца и пословању фирми које се званично не воде на браћу Шарић.

Припадници Противтерористичке јединице (ПТЈ) упали су у четвртак, заједно са колегама из криминалистичке полиције, у станове, куће и локале на 16 локација у Београду и Новом Саду, за које се сумња да припадају Шарићима. Саговорник Преса из истраге открива да су специјалци у Шарићевим објектима пронашли луксуз за који кажу да је у свему превазишао богатство које се могло видети у срушеном мафијашком седишту „земунског клана" у Шилеровој.

Он објашњава да је полиција запленила бројну документацију која се тиче пословања разних фирми, хотела, кафића и клубова који се званично не воде на имена браће Шарић, као и папири који их директно повезују за Станком Суботићем.

Иначе, директор полиције Милорад Вељовић потврдио је писање Преса да је по налогу истражног судије Специјалног суда расписана Интерполова потерница за Дарком Шарићем и Гораном Соковићем због сумње да су организовали шверц 2,1 тоне кокаина из Уругваја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи