Доживети стоту

И дубока старост може бити лепа ако имаш са чим да се подичиш и са ким да је поделиш, каже бака Цвета из Метлића, којој су захвални потомци приредили рођенданско славље за стоти рођендан.

Две плетенице обавезно унакрсно увијене у три реда пунђе, марама, девојачким рукама вежена кошуља и либада, тако се бака Цвета Николић из Метлића, села надомак Шапца, спремала пре много деценија за посела, песму и игру. Тако је чувена спрема поново на њој за весеље, само у част једног века.

"Старост је дужа него младост. Питам се у сто година, како сам преживела", рекла је бака.

Не заборављају се ни у стотој муке како је након погибије мужа у рату. Од шест хектара сама је одшколовала и одсвадбовала три ћерке.

Била је умерена у свему, вредно је радила и стварала. За дуг живот захвална је добром здрављу и бистром уму. Једино ју је, каже, вид изневерио.

"Баба пости сваки пост и причешћује се уредно. Зна рођендане деци, унуцима и праунуцима. Притисак има као код девојчице", прича бакина ћерка Мирослава Марковић.

У Метлићу уз баку Цвету су захвални потомци, пет унучади и деветоро праунучића, да је обрадују и помогну да угаси свећице на слављеничкој торти.  

"Срећна сам што имам унучад и праунучад, а и ако не видим макар их чујем. Нека су живи и здрави", поручила је бака.

За чукунунуче бака Цвета ће морати да прослави још који рођендан. За овај стоти испунили су јој од давнина велику жељу, златном прстену на руци надала се још од девојачких дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи