Предлог изједначавања старосних граница за пензију

У изради новог закона о пензијском и инвалидском осигурању разматра се могућност да граница за пензионисање мушкараца и жена буде изједначена, изјавио члан Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Ђуро Перић.

Члан Управног одбора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Ђуро Перић изјавио је да се у изради новог закона о пензијском и инвалидском осигурању разматра и могућност да старосна граница за пензионисање мушкараца и жена буде изједначена.

"То је једна од алтернатива која ће бити у почетном предлогу, видећемо да ли ће то проћи и да ли то треба урадити", рекао је Перић.

Старосне границе за одлазак у пензију од 1. јануара померене су за шест месеци. Мушкарци ће сада одлазити у пензију са најмање 64 и по године живота и 17 година радног стажа, а жене са 59 и по година живота и 17 година стажа.

Према важећем закону, 2011. године старосне границе за пензионисање треба да буду померене за још шест месеци.

Према Перићевим речима, нови закон о пензијском и инвалидском осигурању би пред Владом требало да се нађе у фебруару, а текст закона биће разматран и на Социјално-економским савету, па ће у расправу бити укључени и представници пензионерских организација, синдиката и послодаваца.

Перић, који је и посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, навео је и да би новим законом требало и да буду сужена права на бенефицирани радни стаж, па ће се тако умањити број месеци који се додаје регуларном радном стажу, а биће смањен и број радних места са којих ће моћи раније да се пензионише.

"Мора да се прецизира ко има право, а ко не на бенефицирани радни стаж. То треба да се сведе на најосновније професије где се зна да заиста постоје последице", казао је Перић.

Навео је да се то пре свега односи на административне раднике у појединим службама, али и на руководеће позиције чије радно место није изложено ризицима.

Подсетио је да право на бенефицирани радни стаж, између осталих, имају полицајци, балерине, рудари, али и запослени у хемијској и графичкој индустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи