Возачка опрема и на тезгама

Правилник о новој возачкој опреми саставни део новог закона о безбедности саобраћаја. Опрема која се нуди обично се налази на уличним тезгама, и неће моћи да задовољи стандарде које је закон прописао.

Саставни део новог закона о безбедности саобраћаја јесте и правилник о опреми коју мора да има сваки аутомобил, камион, аутобус.

Овај правилник, који је изазвао и највише полемика стручне јавности о томе шта треба имати у колима, постакао је возаче да купују и оно што треба и што не треба.

Опрема која се сада нуди, обично се налази на уличним тезгама, а већином је са Далеког истока без сертификата, по цени од 150 до 200 динара. Она неће моћи да задовољи стандарде које је закон прописао, кажу стручњаци.

Троуглови из Кине, прслуци са Тајвана, ротационе лампе које трају док траје силајица, дизалице за точкове које понекад не раде или се приликом дизања аутомобила криве, само су део понуде која се из специализованих радњи преселила на семафоре и улице где се за цену боље пакле цигарета може наводно опремити аутомобил по стандардима које је прописао нови закон.

Увози се и даље и возачима нуди и оно што не треба. Препоручују се ватрогасни апарати а улични продавци вас убеђују да баш њихов комплет хитне помоћи има 11 зихернадли, које је нови закон прописао.

У дилеми су и возачи и полицајци да ли је битно имати све на броју или каквог је квалитета.

Демир Хаџић из Министартсва за инфраструктуру каже да ће тржишна инспекција проверавати продају у радњама, али да саобраћајна полиција нема ту могућност да проверава усклађеност са стандардима.

Тек за два месеца кажу надлежни знаће се шта је обавезно. До тада може да послужи и оно што тренутно имате а стари закон прописује. Продавци кажу да роба коју имају у рафовима има сретификат и да је разлика у квалитету велика.

Миодраг Милованчевић из "Опленац комерца" препоручује возачима да не купују опрему на улици "где се продаје све и свашта".

Стручњаци кажу да је битно имати опрему какву ће правилник прописати, али да се са њеном набавком не жури, јер понекад, кад је то најпотребније, она закаже или нема никакву функцију.

"Препоручујем троуглове који нису осетљиви на ветар, али се не бих усудио да кажем да је боље да немате никакав, него онај од 150 динара, јер онда улажете у кршење прописа", каже Милан Вујанић, са Саобраћајног факултета.

Правилником није обавезан ватрогасни апарат осим за такси, аутобусе и камионе.Тренутно се у стручним круговима води полемика да ли увести зимске гуме као обавезне. Све приче о пумпама за гуме или неким сличним додацима које измишљају трговци желећи да остваре профит, јесу шпекулације, кажу стручњаци.

Зато је најбоље сачекати правилник и у радњама купити атестирани прибор.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи