Заједничка историја Француске и Немачке

Представљен уџбеник историје из кога ће учити средњошколци у Француској и Немачкој. Тај заједнички пројекат двеју држава, које су у прошлости имале много несугласица, добар пример у ком правцу треба да иде Европa.

Јединствени уџбеник историје из кога ће учити средњошколци у Француској и Немачкој представљен је у ректорату Београдског универзитета.

Уџбеници историје, својеврсни су показатељи етичности и зрелости једног друштва, а овај заједнички пројекат двеју држава, које су у прошлости имале много несугласица, добар је пример у ком правцу треба да иде Европа.

Француска и Немачка - некадашњи непријатељи, како су рекли и сами амбасадори, на прошлост пуну несугласица, данас, гледају исто јер ће се историја у њиховим гимназијама учити из идентичних књига.

Пројекат је круна сарадње која траје дуже од 50 година.

Амбасадор Француске Жан-Франсоа Терал рекао је да је ова сарадња била неопходна због будућности нових генерација.

"У почетку је то била политичка одлука и обавеза која је била неопходна због будућности наше деце. А затим је то постао спонтани покрет и велико задовољство", рекао је Терал.

Прошлост виђена очима другог

Видети прошлост не само властитим очима већ и очима другог, како је нагласио амбасадор Немачке Волфрам Мас, основа је сваког помирења.

"Овај заједнички немачко-француски уџбеник означава врхунац дивне историје, историје помирења и преоријентације. Можда ће он бити подстицај инспирације за европски оријентисану политику помирења на Западном Балкану", истакао је немачки амбасадор.

Оваквих, тачније, сличних покушаја, било је и на овим просторима. Један од њих је и заједничка историјска читанка Центра за демократију и помирење из Солуна. Ипак, пројекат је неславно прошао.

Историчар Предраг Марковић каже да код нас још увек не постоји консензус у науци око основних историјских питања.

"Он није нарочито успео. Код нас је једино преведен након чега је наишао на отпор неких наставника, а ни у једној другој држави није преведен. Код нас не постоји ни елементарни споразум између држава, а камоли консензус у науци око основних историјских питања", објаснио је Марковић.

Јасан заједнички став према прошлости важан је, кажу стручњаци, јер се тиме умањује и могућност да нове генерације оживљавају некадашње сукобе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи