Запослени у "Просвети" ступили у штрајк

Запослени у издавачкој кући "Просвета" ступили у штрајк због, како наводе, неисплаћених зарада у последњих 5 месеци од када је то предузеће преузео нови власник ИПС.

Око 80, односно 90 одсто запослених у издавачкој кући "Просвета" од данас штрајкује што је преседан у њеној историји дужој од 100 година, пошто је наследила "Гецу Кона".

Затворене су четири књижаре "Геца Кон" (која је под заштитом државе), "Данило Киш", "Иво Андрић" и "Слободан Марковић Либеро", а отворена је само једна "Григорије Ђерић", у којој ради само пословођа.

Од новог власника ИПС (Медиа II), који је фирму преузео пре шест месеци, затражена је исплата заосталих дуговања.

Реч је о разлици доприноса за обрачунате зараде за прва четири месеца ове године, делу зарада који није уплаћен за децембар и август 2008, заосталим зарадама са доприносима за обрачунате зараде за период од маја до септембра 2009, редовној исплати зарада у наредном периоду.

Потпредседник штрајкачког одбора Љубица Мухић тврди да запослени нипошто неће пристати на половична решења или лажна обећања, каквих је до сада било.

Тек када буду измирене све наведене обавезе - штрајк ће бити обустављен, поручила је она.

Поводом штрајка и ситуације у овој кући, данас се саопштењем огласио Дејан Пантовић, председник УО "Просвете", иначе власник ИПС, који тврди да је "једини начин да 'Просвета' стане на ноге да се уложе додатни напори, да се објави и прода што више квалитетних књига, а то је у овом тренутку, захваљујући неодговорности појединаца, спречено".

"Штрајкачи тренутно ометају не само радни процес (тако што спречавају колеге да раде свој посао, а купце да купују књиге), већ веома озбиљно угрожавају будућност компаније и успоравају излазак из кризе. Једини начин да се зараде плате представља рад, а током штрајка фирма ће само губи новац", поручио је Пантовић.

У писму се истиче да је "Просвета" одавно запала у финансијске и организационе тешкоће и годинама била "само бледа сенка некада снажне издавачке куће", чији се програм свео "на самиздат и спонзорисана издања неретко сумњивог квалитета и комерцијалног потенцијала" .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи