Читај ми!

Хоће ли се о изменама Закона о водама одлучивати на референдуму – шта је спорно

Због измена Закона о водама усвојеним у Скупштини пре неколико дана, на иницијативу Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину и Светског фонда за природу, покренута је петиција за расписивање референдума о, како тврде, неуставним и незаконитим изменама закона. Петицију је за три дана потписало више од 50.000 грађана.

Изменом закона дозвољено је да се водно земљиште у јавној својини непосредном погодбом може дати у закуп за плутајуће објекте, односно сплавове на територији Београда.

"Прописује да се водно земљиште изузетно даје у закуп непосредном погодбом у случајевима када је то прописано посебним законом, ако је то у конкретном случају једино могуће решење директним и индиректним корисницима буџетских средстава у смислу закона којим се уређује буџетски систем, изабраном извођачу радова ради вађења речних наноса за потребе изградње објеката од значаја за Републику Србију", навела је Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине.

"Измене закона су донете на предлог Града Београда и погађају одређене интересне групе и на њих се односе дакле компаније које се баве експлоатацијом шљунка, власници сплавова", наводи Јован Рајић из Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину.

За закуп водног земљишта у заштићеном подручју потребна је сагласност Министарства заштите животне средине.

"Предложеним променама би се обезбедио упис водних објеката у јавној својини у јавни регистар катастра непокретности као грађевинских објеката", истиче Вујовићева.

Примедбе на доношење закона су да није било јавне расправе, да је скраћена процедура одлучивања и да се на мала врата уводи озакоњење нелегално постављених плутајућих објеката.

"Просто непосредна погодба подразумева један нетранспарентан принцип и могућност да се власт договара са понуђачима на начин на који сматра да је то њима у најбољем интересу или у најбољем интересу тих понуђача, просто не постоји принцип тржишта и конкуренције који је свуда у свету заступљен", додаје Рајић.

Од председника државе је затражено да не потпише измене закона.

"Свидели ми се или не, потписаћу их уколико су у складу са Уставом. То је моја законска обавеза. Ако нису, онда нећу потписати", поручио је председник Александар Вучић. 

Словенци су се на недавно одржаном референдуму у огромној већини изјаснили против измена Закона о водама и успротивили се изградњи хотела, продавница и ресторана у близини мора, река и језера, како се не би ограничио јавни приступ води и угрозио њен квалитет.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару