Усавршавање "мука" за професоре

Уколико би се Закон о образовању дословно примењивао, радно место задржао би мали број професора. Ретко који професор је у последњих пет година сакупио 100 сати усавршавања, кажу у Синдикату. Финансирање семинара један од главних проблема, поручују из Министарства.

Преласком у нову годину, многи проблеми у просвети само су старији и, самим тим, већи, тврде у ресорном синдикату. Један од проблема је и усавршавање професора, од чега зависи и квалитет наставе.

Ако би се Закон о образовању дословно примењивао, право на рад имао би само онај професор који је у последњих пет година сакупио 100 сати усавршавања.

Међутим, тада би у школама, кажу у Синдикату, само мали број професора задржао радно место. Према њиховој незваничној статистици, ретко ко испуњава тај услов.

Проблем, кажу професори, није нимало једноставан, а о томе су желели да говоре само они који су ту обавезу испунили.

Једна професорка средње школе каже да је прикупила око 120 сати усавршавања, али да има проблем јер је један број сати везан за усавршавање у страној земљи, што се нигде не води у закону.

Такође, један од проблема је тај што се усавршавање не плаћа и то што професори морају само да се снађу. Ипак, међу професорима постоји сагласност да треба још више да се едукују.

У Синдикату просвете тврде да највећи проблем није пасивност просветних радника, већ финансирање семинара што је, по закону, како кажу, обавеза локалне самоуправе, али у пракси то изгледа другачије.

Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија каже да се ситуација "на терену своди на то да професори аплицијрају директору, директор одобри, а кад школа треба да добије паре назад, онда пара нема".

"Директор не може два пута то уради, јер нема новца на располагању кад није добио паре од претходног пута. То је један зачарани круг", оценио је Сокић.

Професори бирају семинар

Део тог круга је и избор семинара. Сваки професор има слободу да одабере онај који жели да похађа, али је обавезан да своју одлуку образложи у упитнику после семинара, кажу у Заводу за унапређење квалитета образовања. Међутим, и ту има проблема.

Бранка Шегрт из Завода за унапређење квалитета образовања каже да професори као разлог за бирање семинара "углавном наводе то да трају један дан, да је повољна цена, близу школе или места где живе".

У свему томе, професори личе на своје ђаке. Стручњаци додају, с једном разликом - нико их не оцењује.

"Кад оду са тог семинара, да ли нешто раде од онога сто су научили, да ли примењују, колико редовно примењују - не знамо зато што немамо праксу праћења шта се после семинара дешава", рекла је Драгица Павловић са Филозофског факултета.

По новом закону, биће много оцењивања. Свака школа прво оцењује саму себе, а онда је оцењују стручњаци са стране, и то у неколико најважнијих сегмената.

"Каква је атмосфера у школи, какав је успех ученика, колико је усавршавања било и ако се дође до оцене која је блиска - интерног самовредновања и спољњег вредновања - значи да је школа била објектвна у својој процени квалитета", сматра Весна Фила из Министарства просвете.

По истом принципу, рангираће се и професори. Тако ће се, верују надлежни, сви трудити да буду што бољи, што ће сигурно утицати и на квалитет наставе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи