Преполовљен број прекршаја

Од како је нови Закон о безбедности саобраћаја ступио на снагу, возачи су дупло мање грешили него прошле године у истом периоду. Број погинулих смањен за трећину, а повређених за скоро половину.

Прошло је нешто више од месец дана од како је нови закон о безбедности саобраћаја ступио на снагу, а у том периоду возачи су дупло мање грешили него прошле године у истом раздобљу. Број погинулих је смањен за трећину, а повређених за скоро половину.

Надлежни кажу да Закон постиже свој ефекат. Помоћник министра за инфраструктуру Драган Јовановић наводи да је за 10 дана 30 одсто мање погинулих, 45 одсто мање повређених и 53 одсто мање саобраћајних несрећа. 

Судови од првог јанура уписују канзнене поене. Због насилничке вожње кажњено је седам возача. Неки су поред притвора испунили и услов за одузимање дозволе.

Демир Хаџић из Министарства за инфрастаруктуру је нагласио да су судови за прекршаје почели да функционишу, а и у завршној фази је систем у којем ће се добити потпуно праћење базе података из свих делова Србије. Како је рекао, Србија ће имати јединствену базу података са прекршајима.

Психолошки ефекти Закона

Дамир Окановић из Комитета за безбеднсот саобраћаја наводи да су први ефекти који се могу видети психолошке природе јер су возачи и остали учесници у саобраћају застрашени казненим поенима и видно побољшавају своје понашање.

Окановић је нагласио да пун ефекат Закона тек треба да се види и то оснивањем Агенције за безбедност саобраћаја, бољим системом обуке и бољим системом техничких прегледа.

Како је рекао, тек треба да се виде добри резултати новог Закона.  

Према подацима Саобраћајне полиције, за нешто више од месец дана примене новог закона о безбедности у саобраћају кажњено је више од 6.000 возача, највише за непрописно паркирање, 1.300 и за невезивање појаса, скоро 500 њих.

Добро је што је број прекршаја за пребрзу и вожњу у пијаном стању смањен. Свега 34 возача су ухваћена са алкохолом у крви.

Од новоуведених казни, највише их је изречено за непропуштање пешака на пешачком прелазу. Казну за тај прекршај платило је 86 возача.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи