Преглед штампе (16. 01. 2010.)

Press: „Колубара" због плата руши власт!, Политика: Преузете фирме нећемо продати за тепсију бурека, Новости: Еулекс се плаши, Блиц: Качавендини кандидати за патријарха, пишу београдске дневне новине

„Колубара" због плата руши власт!

Уколико Влада Србије одустане од договореног повећања плата у ЕПС-у, лако може да доживи судбину Милошевићевог режима који је у октобру 2000. године срушен захваљујући штрајку рудара „Колубаре"! Ово за Пресс тврде лидери синдиката Термоелектране „Никола Тесла" (ТЕНТ) и површинских копова „Колубаре"!

Исто упозорење на последњој седници Владе пренео је министар полиције и лидер СПС-а Ивица Дачић током расправе о томе да ли треба дозволити повећање плата у ЕПС-у и како ће се то одразити на остале државне фирме. Дачић је премијеру и осталим министрима из ДС-а поручио да „пазе шта раде, јер је и бивша власт пала у 'Колубари'"!

Председник синдиката рудара „Колубаре" Миодраг Ранковић Пици, који је у октобру 2000. био на челу штрајка који је заправо срушио бивши режим СПС-а, каже за Пресс да Влада може да има огроман проблем уколико одустане од договореног повећања плата.

Председник синдиката ТЕ „Колубара - Велики Црљени" Богдан Вукотић верује да Влада ипак неће повући потпис са уговора о повећању плата у ЕПС-у.

У оквиру ТЕНТ-а раде четири синдиката. Синдикалци су јуче одржали седницу Главног одбора, на којој су расправљали о уговору који је потписан с Владом, према коме им је омогућено повећање зарада од 8,5 одсто на основу сменског рада. Према сазнањима Пресса, чланови синдиката нису разговарали о штрајку.

Преузете фирме нећемо продати за тепсију бурека

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да је приоритет "Србијагаса" у 2010. години завршетак студије изводљивости за магистрални гасовод "Јужни ток".

Сачекаћемо да нам "Гаспром" каже шта пројектујемо, а потом да "Гаспром - Германија" уђе и формално у изградњу "Банатског Двора", да се утисну потребне количине јастучног гаса у ово складиште, односно максимизирају капацитети, како би се у техничком смислу завршила прва фаза "Двора" у који ће дневно моћи да се утискује три милиона кубика, а по потреби повлачи пет, казао је Бајатовић за "Политику".

Према његовим речима, "Гаспром" треба накасније до 31. марта да уђе у овај посао, чиме би започела друга фаза градње подземног складишта.

"А да ли ће тада кренути друга фаза, знаће се тек пошто се види који су нови услови градње гасовода 'Јужни ток', односно којом ће се брзином градити", казао је Бајатовић.

Он је навео да, када је реч о осталим пословима у овој години, приоритет је да се реши питање имовине између НИС-а, владе и "Србијагаса", заврши конверзија дугова "Србијагаса", оспособе за рад Азотара, МСК и Фабрика стакла Параћин.

Ове фабрике треба да се уведу у нове послове који ће се исплатити и њима и нама бар у делу трошкова за гас који им је дат за покретање производње, а који ће морати да плате, казао је Бајатовић.

Према његовим речима, ове фирме ће, у перспективи, бити подизане кроз стратешко партнерство.

"Чим се ове фирме подигну до одређеног нивоа, тражиће се партнери, али ће се ићи с реалном тржишном вредношћу ових предузећа, како бисмо могли да наплатимо и свој улог. Не желим да дозволим да направимо велики улог, испегламо њихове билансе и да неко дође и купи их за тепсију бурека", казао је Бајатовић.

Бајатовић је проценио да "Србијагас" данас вреди три пута више него када је он преузео функцију генералног директора.

"Дакле, око 600 милиона евра. Ако се реализује пројекат интерконекције, изгради 'Јужни ток', нова складишта гаса...вредеће више милијарди", казао је Бајатовић.

Еулекс се плаши

Наставићу да посећујем Србе на Космету, без обзира на то што је моју последњу посету Штрпцу осујетила косовска полиција. Поготово што и ја са породицом живим на Космету - овим речима министар за КиМ Горан Богдановић, одговара на питање да ли ће наставити обиласке српских средина у покрајини после инцидента када је косовска полиција осујетила његов боравак на Космету. Министар Богдановић оцењује лицемерним и изјаве представника међународне заједнице "да није испоштовао процедуру око посете".

- То што ми пребацују око непоштовања процедуре једноставно није истина, јер сам о својој посети обавестио Еулекс. Ја само нисам захтевао полицијску пратњу, јер, у том случају, не бих могао да одем јужно до Ибра - истиче министар Богдановић.

Богдановић каже да ће „увек ћу покушавати да посети наше људе и разговара са њима о начинима како да им се помогне, али и о помирењу различитих мишљења у српској заједници".

- Наставићемо да обавештавамо Еулекс о посетама, као што смо и до сада чинили. Међутим, апсолутно је непримерено и неприхватљиво да са једне стране од нас очекују да смирујемо тензије у покрајини, а са друге стране нам се онемогућава слобода кретања. Зато је лицемерно да сада представник ЕУ на Косову Питер Фејт пребацује одговорност на нас, а до забране моје посете дошло је заправо јер ЕУ није испунила обавезе.

- Јасно нам је да је Еулекс у Приштини под притиском и страхом, али у том случају сматрам да би ЕУ требало да призна и каже да проблем није на нама. Правни вакуум који постоји на северу КиМ, неприхватљив је за српску заједницу. Ставови Београда о том питању су већ познати међународној заједници, али од априла нисмо имали ниједан састанак са Еулексом да бисмо решили тај проблем. Ми желимо да су људи заштићени и да криминалцима може да се суди.

Качавендини кандидати за патријарха

Наследник патријарха Павла, умереног човека благе речи и аутентичне духовности, врло лако могао би бити неко од владика познатих по конзерватизму и радикалним ставовима. За то кругу епископа окупљених око владике зворничко-тузланског Василија (Качавенде) недостаје свега неколико гласова на Сабору СПЦ који почиње за седам дана. Према сазнањима „Блица", ова група владика покушаће да издејствује на самом заседању да се владикама из Македоније одузме право гласа.

Тиме би у гласању већ у старту били надмоћнији, чиме би се обезбедило да сва тројица кандидата буду из круга блиских Качавенди. Циљ је да се за патријарха постави личност која би само споља фигурирала. Власт би у Цркви и даље припадала такозваном босанском кругу владика, то јест првом човеку владики Василију, за кога постоје документа да је био сарадник тајне службе. Стање у Цркви било би исто као до сада - свако би радио шта хоће у својој епархији. Али изостала би и лустрација у СПЦ на којој све већи број владика инсистира.

Према сазнањима „Блица", владика Василије настојао је да придобије натполовичну већину у преговорима са појединим владикама које не припадају његовом кругу епископа. Међутим, тај покушај за сада није успео. Отуда ће на Сабору покушати да се владикама из Македоније одузме право гласа које им је дато. Претпоставља се да ће у „прављењу гужве" најгласнији бити владика банатски Никанор и милешевски Филарет. Никанору ово не би био први пут да се буни против владика из Македоније јер је то покушао и на прошлим заседањима Сабора.

Наши извори наводе да зворничко-тузлански владика настоји да издејствује да се међу тројицом кандидата за будућег патријарха нађу бањалучки Јефрем, епископ за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке Лонгин и епископ источноамерички Митрофан. Испрва се у високим црквеним круговима спекулисало да ће међу кандидатима које ће предложити владика Василије и његови епископи бити и владика нишки Иринеј, који је по вољи већини у Сабору. Овај старији владика, традиционалних схватања, уважен је и нема ниједну мрљу у епископском стажу. Међутим, њега тешко да би неко могао контролисати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи