Возачки по старом до априла

Полагање возачког испита до краја марта по старом закону. Примена правилника о техничком прегледу возила старијих од 15 година, чији су власници у обавези да два пута годишње обављају преглед, од 2011. године.

Ако сте намерили да полажете возачки испит по старом, имате времена да то урадите до краја марта, када се очекује Правилник за полагање возачког испита по новом закону.

После тога, моћи ћете још три месеца да се обучавате по старом, али ћете возачки испит полагати по новом програму, уз три додатна часа. Ако у међувремену положите само теорију, имате могућност да годину дана после тога положите практични део испита.

Ове новине решавају многе дилеме о полагању возачког испита, у прелазном периоду између старог и новог закона.

Крај прошле године донео је праву навалу на ауто школе, јер су многи мислили да се од 10. децембра примењују и нова правила о полагању возачког испита.

Возачи почетници уписивали су се насумице где год је било места у аутошколама и по било којој цени, а поједини инструктори су испунили фонд часова за свих 6 месеци 2010. године.

"Кандидати имају часове сваких седам, осам дана што је јако лоше за њих. Чак не знам ни како се зову, а не шта није ваљало на претходном часу", каже инструкторка Тамара Стаматовић.

Власници аутошкола и даље су у недоумици како да уписују кандидате и шта да им гарантују када се доношење правилника о полагању по новом стално одлаже.

У Министарству инфраструктуре, које је заједно са МУП-ом и предлагач закона, РТС-у је речено да ће правилници најраније бити донети крајем марта, што значи да се до тада може полагати по старом.

Правилник о техничком прегледу до краја године

Они који не стигну да заврше обуку имају још три месеца да је заврше и да са три додатна часа полажу по новом. Ипак, они који су положили теорију имају другачији третман.

"Они који су положили теоријски део, имаће годину дана да положе практични део, плус додатна три часа теоријске и практичне обуке", објаснио је Демир Хаџић из Министарства инфраструктуре.

У Комитету за саобраћај кажу да постоје разлози за одлагање доношења правилника.

Дамир Окановић из Српског комитет за безбедност саобраћаја сматра да је боље да се нови систем обуке одложи како би се квалитено извршиле припреме за његово спровођење.

Како РТС сазнаје правилник о техничком прегледу возила који треба да донесе низ новина власницима аутомобила старијих од 15 година, а који би требало два пута годишње да иду на технички преглед ипак ће се одложити за крај ове године, а примена ће почети тек 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи