Дочекана православна Нова година

Уз песму, игру и ватромет, на трговима многих градова дочекана је Нова година по Јулијанском календару.

Нова година по Јулијанском календару дочекана је на трговима многих градова уз песму, игру и ватромет. Весело је било и у кућама, ресторанима и хотелима.

Око 2.000 Краљевчана дочекало је Српску нову годину на главном градском тргу уз забавни програм у организацији Скупштине града.

У програму су учествовали глумци краљевачког позоришта, чланови Културно-уметничког друштва Абрашевић, вокално инструментална група Мисти и дувачки оркестар "27. септембар".

На минус два степена, уз десетоминутни ватромет и уз песме и музику поп и рок група "Неверне бебе" и "Веселе осамдесете", Крагујевчани су на тргу "Код крста" дочекали Нову годину по јулијанском календару.

Велики број грађана Српску нову годину дочекао је у својим домовима, а један део у неким од кафића и ресторана.

Новогодишњи концерт београдске и крагујевачке поп групе почео је у 22 сата и трајао је до сат иза поноћи и, према првим информацијама дежурних у полицији, протекао је без нарушавања јавног реда и мира и без озбиљних инцидената.

Више од две хиљаде грађана Јагодине и Поморавља и њихових гостију, дочекало је православну Нову годину на градском тргу, уз фолк певачицу Наташу Беквалац и раскошан ватромет.

Градоначелник Драган Марковић Палма је, за српску Нову годину, грађанима села Вољевче и Деоница, предао је на употребу нове домове културе, а за одборнике Градске скупштине, у ресторну Клуба "Тигар", приредио је вечеру и дочек.

У Београду православна Нова година дочекана je оглашавањем звона са Храма Светог Саве и окупљањем верника на Светосавском платоу, али није било организованог дочека на улицама и трговима главног града.

Прослављена Српска нова година у РС

Велики број Бањалучана је ноћас, на Тргу Крајина, дочекао Српску нову годину уз песму Мирослава Илића и свирку крајишких трубача.

Тачно у поноћ испаљен је величанствен ватромет, а у Храму Христа Спаситеља служен је молебан за ново лето.

Весело је било и у овдашњим ресторанима, где су углавном млади уз музику и песму дочекали и православну Нову годину.

Славило се и у другим већим градовима РС, где се дочекивала Нова година по Јулијанском календару, у народу позната и као Српска нова година, а у црквеном календару као Мали Божић.

Нова година по Јулијанском календару дочекана је у Подгорици пред црквом Светог Ђорђија великим ватрометом, уз песму и трубаче из Гуче.

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве Амфилохије одржао је молебан за нову годину по Јулијанском календару.

Амфилохије је пожелео да година која почиње "учини крај свим непријатељствима међу људима, крај свађама и псовкама".

Дочек Нове године по Јулијанском календару ове године званично организовала је само црква, за разлику од ранијих година када су у тој свечаности учествовале и неке политичке партије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи