Преглед штампе (14. 01. 2010.)

Политика: Топлане пред банкротом, прети смрзавање, Press: Поскупљују струју да би дизали плате!, Новости: Патријарха не бирају лобији, Блиц: Наши полицајци ваде преживеле из рушевина на Хаитију, пишу дневне новине

Топлане пред банкротом, прети смрзавање

Због великих дугова за мазут и гас блокирани су рачуни више од 15 топлана. То је за „Политику" јуче потврдио Милован Лечић, председник Пословног удружења „Топлане Србије", напомињући да се у другој половини јануара могу очекивати проблеми у испоруци топлотне енергије због неликвидности топлана и њихове немогућности да у предвиђеном року плаћају текуће обавезе добављачима.

Лечић најављује и да би даљинско грејање могло да поскупи око шест одсто, али када ће и да ли ће до корекције доћи топлане се појединачно договарају са својим локалним самоуправама.

Као разлог за поскупљење грејања, Лечић наводи повећање цене горива, али и дугове топлана, који тренутно само за мазут износе око милијарду динара.

У овом часу 15 топлана је ликвидно, али исто толико њих не послује позитивно. Иако су уочи почетка грејне сезоне потписале уговор са НИС-ом о испорукама мазута по цени која је за око 2,5 динара по килограму нижа од уобичајене уз могућност одложеног плаћања на 60 дана, све топлане нису у стању ни тако да плаћају рачуне, каже Лечић, апелујући да је то предуслов да им се роба даље испоручује. Он подсећа да је Нафтна индустрија топланама додатно изашла у сусрет и тиме што је онима које су у стању да унапред плате мазут дала и рабат од три одсто.

Иако су топлане у надлежности локалних самоуправа, затражиће се и помоћ Министарства енергетике, каже он, напомињући да ситуацију додатно компликује и то што готово ниједна од 15 топлана којима су рачуни блокирани нема могућност да са једног енергента пређе на други.

Економски, најтеже је стање у топланама у Прибоју, Трстенику, Новом Пазару, Зајечару и Неготину којима није помогао ни репрограм дуга.

Поскупљују струју да би дизали плате!

Влада Србије одобрила је повећање зарада запослених у ЕПС-у после штрајка радника овог јавног предузећа, а сличан захтев су одмах упутили и синдикати осталих државних фирми. Министарка финансија Диана Драгутиновић каже за Пресс да буџетом није предвиђено повећање плата у јавном сектору, а да ЕПС планира повишицу запосленима на основу поделе добити од најављеног поскупљења струје за 10 одсто!

„Електропривреда Србије" планирала је за ову годину добитак од око девет милијарди динара, од чега ће 3,75 милијарди бити подељено радницима, кажу у ЕПС-у. Министарка Диана Драгутиновић објашњава да је подела новца кроз добит најмање лоше решење?!

- Везивање исплата за добит сигурно је најмање лоше решење, а претпостављам да се говори о добити која ће бити резултат најављеног повећања цене струје. У буџету ове године није предвиђено повећање плата, оне су и даље замрзнуте, и свако попуштање захтевима радника значило би нови ребаланс буџета. Тренутно све зависи од брзине опоравка економије - каже Драгутиновићева.

Синдикалци већине државних предузећа („Телеком", ПТТ, „Јат", „Србијагас", „Железнице"...) сада сматрају да и они треба да добију веће плате, и то барем за висину планиране инфлације од 6 до 8 одсто. Драган Марјановић, генерални секретар Конфедерације слободних синдиката, која окупља највећи број синдиката јавних предузећа, каже за Пресс да је ово само једна од иницијатива.

- Што се тиче јавних предузећа, очекивати је да се после годину дана реалног пада зарада и најава из Владе да ће ове године бити боље огласе синдикати. Постоји наша иницијатива да се укине уредба о замрзавању зарада у јавном сектору, којом је директно смањена плата за минимум 10 одсто. Ми смо затражили од Владе да за ову годину у свим пројекцијама буџета планира и раст плата у јавним предузећима за висину планиране инфлације - каже Марјановић.

Министарка Драгутиновић, међутим, каже да се синдикалцима још увек не може изаћи у сусрет, јер би то поред ребаланса буџета пореметило и аранжман с ММФ-ом.

Патријарха не бирају лобији

Дубоко верујем да ће избор новог патријарха протећи у апостолском духу и светлој традицији наше цркве - каже у разговору за „Новости" епископ шабачки Лаврентије, који ће као најстарији архијереј по хиротонији председавати изборним сабором СПЦ, који је заказан за 22. јануар.

На питање, ко би могао да буде изабран за новог поглавара на трону Светог Саве и да ли су тачне приче да је „списак сведен на само неколико имена", владика Лаврентије, каже:

- Српска црква има велики број архијереја који су дорасли трону Светог Саве. Нико од нас, већ Дух свети ће учинити најбољи избор као што је то био пример са патријархом Павлом. Свети Сава је остварио идеалан модел пастира и духовног вође, а то је, у наше дане препуне искушења, апостолски остварио и недавно преминули патријарх српски Павле. Само по себи је јасно да ће будући патријарх тежити да следи пример, у свом животу и духовном делању, Светога Саве и патријарха Павла.

У јавности се протеклих дана много спекулише о наводним лобијима у СПЦ, о постојању разних група које „гурају своје кандидате", затим о бескомпромисној предизборној кампањи која се води у тишини манастирских здања... Епископ шабачки Лаврентије објашњава да је свим архијерејима препоручено да се уздржавају од коментарисања разних питања које се отварају у јавности, а која су везана за избор новог патријарха, али, за „Новости", каже:

- Одговорно тврдим да је Свети архијерејски сабор озбиљно и одговорно тело и да никаквих лобија нема. Желим да охрабрим наше вернике и поручим им, као и целом српском народу, да ће Свети дух бирати новог патријарха и да ће бити изабран најбољи и најдостојнији.

То ће бити, како оцењују, „велика духовна радост, која ће озарити верујући народ у отаџбини и дијаспори и, због тога ће Савиндан бити величанствено прослављен широм васцелог српства, јер се, баш на тај празник, очекује увођење новог патријарха на трон СПЦ."

Према ономе што „Новости" сазнају, Синод СПЦ ће ускоро одредити једног од најугледнијих духовника, који ће од три коверте извући једну у којој ће писати име будућег српског патријарха. Претходно ће 45 владика СПЦ на саборском заседању гласањем изабрати тројицу, од 33 архијереја који испуњавају услове да буду бирани за патријарха.

Наши полицајци ваде преживеле из рушевина на Хаитију

Разорни земљотрес јачине седам степени Рихтерове скале погодио је у уторак по подне Хаити и однео на хиљаде живота у тој карипској држави, једној од најсиромашнијих на свету. (..) Међу погинулима је и Тунишанин Хеди Анаби, шеф мировне мисије УН на Хаитију, док је свих петоро припадника МУП Србије који делују у оквиру те мисије добро.

Међу петоро припадника српске полицијске мисије на Хаитију је и капетан Слободан Обреновић, који на Полицијској академији у Порт-о-Пренсу ради као инструктор. Слободанови родитељи који живе у Чачку кажу за наш лист да су за земљотрес сазнали од сина. „У уторак увече гледала сам филм када је зазвонио телефон. Јавио се Слободан и рекао ми да се на Хаитију догодио катастрофални земљотрес и да је он добро, баш као и остала четири припадника мировне мисије из Србије. Сва срећа да нам се он јавио пре него што смо чули шта се тамо догодило, јер бих у супротном свиснула од страха", каже Слободанова мајка Даница Обреновић. Она наводи да им је син пренео да у Порт-о-Пренсу влада потпуни хаос, да је све порушено и да мртва тела леже по улицама. Заједно са својим колегама Слободан учествује у извлачењу преживелих испод рушевина.

У МУП-у Србије је за наш лист наведено да су информације о томе да су сви чланови српске мисије добро добили од Обреновића мејлом, као и да очекују да ће петоро наших полицајаца сада сигурно учествовати у задацима спасавања пострадалих на Хаитију.

Милена Луковић-Јовановић, амбасадорка Србије на Куби која је и резиденцијални амбасадор за Хаити, казала је за „Блиц" да је конзул Србије по налогу Вука Јеремића, министра спољних послова, јуче отишла на Хаити како би пружила сву неопходну помоћ грађанима Србије у мировној мисији УН у тој земљи.

„Поред петоро припадника полицијске мисије, на Хаитију нема других грађана Србије. Ми смо од уторка од шест сати по подне ангажовани на прикупљању података о последицама земљотреса. Конзул је отпутовала ка Порто-о-Пренсу преко Доминиканске Републике, пошто су авио-линије према Хаитију у прекиду", навела је амбасадорка Србије и додала да се потрес није осетио у Хавани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи