Приоритет - лоцирање хашких бегунаца

Апсолутни приоритет БИЕ је лоцирање два хашка бегунца, рекао директор Безбедносно информативне агенције Саша Вукадиновић. Стање безбедности у Србији стабилно, али безбедносни ризици стално постоје, нагласио Вукадиновић.

Директор Безбедносно информативне агенције Саша Вукадиновић рекао је да је та агенција ангажовала све своје расположиве капацитете у циљу окончања сарадње са трибуналом у Хагу, пре свега у лоцирање и хапшење преостала два оптуженика.

"Апсолутан приоритет у раду је лоцирање преостала два хашка оптуженика, пре свега генерала Ратка Младића", рекао је Вукадиновић на седници Одбора за безбедност Скупштине Србије.

Хапшење хашких оптуженика није само обавеза БИЕ, већ и свих других надлежних државних органа, истакао је Вукадиновић.

Директор БИЕ, говорећи о сарадњи са Међународним судом у Хагу, рекао је да је агенција доставила све тражене материјале, како Тужилаштву тако и представницима одбране оптужених.

Стање безбедности у Србији је стабилно, али безбедносни ризици стално постоје, изјавио је Вукадиновић.

Борба против сепаратизма и тероризма

Подносећи извештај о раду БИЕ за период од марта до октобра 2009. године, Вукадиновић је рекао да је најважнији сегмент рада Безбедносне агенције супростављање сепартизму и тероризму у вези са нелегалним проглашењем независности Косова.

Према речима шефа БИЕ, уочене су тенденције да сепаратистичке вође Албанаца на Косову и Метохији покушавају "на други начин да под своју контролу ставе територију" покрајине.

У 2009. години, навео је Вукадиновић, покушавали су насилно да насељавају Албанаце на територију северне Митровице, па је у насељу Брђани било више оружаних сукоба.

Било је, казао је, и других видова притисака на српско становништво, као што су одузимање имовине, исконструисани поступци против Срба за наводне злочине, пресецање снабдевање енергијом.

То не искључује постојање илегалних оружаних формација Албанаца на Косову које нису употребљене у 2009. години али могу бити употребљене у 2010. години, упозорио је Вукадиновић.

БИА против организованог криминала

Суптротстављање међународном организованом криминалу је, такође, сегмент рада БИЕ, рекао је Вукадиновић и назначио да је и у том делу имала добру сарадњу са службама и агенцијама других држава, а једна од њих резултирала је запленом 2,8 тона килограма кокаина у Латинској Америци.

Директор БИЕ рекао је да је та заплена била плод праћења рада организоване криминалне групе која је, осим Србије, имала упориште и у Црној Гори, Хрватској, Словенији, Италији, Холандији и најавио да ће БИА са таквим активностимна наставити и убудуће.

Вукадиновић је указао и на то да је БИА "имала активности на сагледавању других организованих група", што је резултирало запленама великих количина наркотика на основу информација које је МУП добио од БИЕ и хапшење 34 припадника таквих група.

Како наводи Вукадиновић, и у наредној години радиће се на разбијању организованих кримиланих група и то ће захтевати додатни ангажман агенције у овој години.

"Наша агенција ће и у 2010. години, поштујући Устав и законе Републике Србије, наставити рад на сагледавању свих по безбедност интересантних појава, да их препознаје и против њих бори и спречава да произведу нежељена дејства и информише највише државне органе о чињеницама које могу бити интересантне за доношење највиших државних одлука", поручио је Вукадиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи