Нова година по Јулијанском календару

Верници који време рачунају по Јулијанском календару вечерас дочекују Нову годину. У Србији дочек на градским трговима и испред цркава.

Православни верници у Србији који поштују рачунање времена Српске православне цркве и Јулијански календар дочекују Нову годину, која је према Грегоријанском календару, обележена пре 13 дана.

У Београду, Нова година ће бити дочекана звонима са Храма Светог Саве. Организованог дочека на улицама и трговима престонице неће бити, осим у општини Лазаревац, где ће на Главном тргу наступити локални рок бендови, уз ватромет и подршку трубача око поноћи.

Долазак Нове године по Јулијанском календару биће свечано прослављен у Дрвенграду, као и туристичким центрима на Златибору, Тари и Златару, а славље неће изостати ни у целом ужичком региону, најавили су организатори.

Нишлије ће Нову годину дочекати у Светосавском парку где ће их забављати рок група "Галија".

У Крагујевцу се дочек организује на централном градском тргу "Код Крста" где ће наступити групе "Веселе осамдесете" из тог града и "Неверне бебе" из Београда.

Градска управа у Јагодини организоваће 13. јануара дочек Нове године на централном градском тргу. Наступиће певачица Наташа Беквалац.

Срби из северног дела Косовске Митровице, Нову годину ће дочекати на централном градском тргу Шумадија, уз наступ трубача из Врања.

Припадници Косовске полицијске службе најавили су појачано присуство на градским улицама.

Дочек Православне нове године биће организован и у Грачаници. Прослава је организована на платоу испред Дома здравља. 

За дочек јулијанске Нове године припремају се Јерусалимска патријаршија, Руска, Српска и Грузијска православна црква, Руска загранична православна црква и Света Гора.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи