Обележено ослобођење Ниша од Турака

Свечаном седницом Скупштине града, полагањем венаца на Споменик ослободиоцима и доделом признања града обележена годишњица ослобођења Ниша.

Доделом највиших признања града и полагањем венаца на Споменик ослободиоцима, у Нишу је  обележена годишњица ослобођења од Турака 1878. године.

У Светосавском дому одржана је свечана седница Скупштине града, на којој су лауреатима уручене награде "11. јануар", највише признање града Ниша.

Највише градско признање ове године припало је рок групи "Галија", гимназији "Светозар Марковић", репрезентативки Србије у стрељаштву Лидији Михајловић и ученици Иви Николић.

Новчани износ награде за појединце износи 100.000 динара, а за колективе 150.000 динара.

Михајловићева се новчаног дела награде одредкла у корист нишке Клинике за нефрологију, а "Галија" ће новчану награду уступити најбољем студенту инструменталног смера на Факултету уметности, саопштили су лауреати.

Рок група "Галија" из Ниша обележила је 30 година рада и у значајној мери афирмисала град, а ученици награђене нишке гимназије освојили су 22 олимпијске медаље из информатике, математике, физике и биологије и мноштво медаља ранга балканијаде, савезних и републичких признања.

Спортискиња Лидија Михајловић седам пута је проглашвана најбољим спортистом града, а ове године освојила је светски куп и налази се на другом месту најбољих стрелаца у свету у гађању малокалибарском пушком.

Четрнаестогодишња Ива Николић је јула прошле године спасла своје две сестре, десетогодишњу Мину и осмомесечну Сању, из пожара који је избио на шестом спрату њихове зграде.

Венце на Споменик ослободиоцима у центру Ниша положиле су делегације града, Команде Копнене војске Србије, Полицијске управе, борачке организације, резервне старешине, као и делегације удружења грађана које негују традиције ослободилачких ратова.

"Ако сутра не буду истакнуте беле заставе на свим утврђењима нишким, наредите најжешћи напад и заузмите Ниш силом", садржина је депеше коју су добила два српска команданта -Милојко Лешјанин, који се налазио на правцу према Тврђави и Јован Бели Марковић, чије су јединице запоселе Горицу.

Наредбу је издао тадашни начелник Врховне команде генерал Коста Протић.

Рано ујутру 11. јануара на Тврђави је истакнута бела застава, која се једва видела од снега, записали су хроничари.

Предају Ниша пуковнику Лешјанину потписали су турски комадант Халил-паша и уз њега поглавник Рашид-паша.

Српска војска умарширала је у град 11. јануара, а радост је била неописива. Свуда су се вијориле тробојке, запис је из тог времена. Кнез Милан стигао је у Ниш четири дана касније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи