Преминуо новинар Слободан Буквић

У Београду је умро Слободан Буквић, један од првих, најпознатијих и најбољих новинара које је Телевизија Београд имала.

Слободан Буквић представља једног од највећих спољно-политичких новинара и коментатора, које је телевизија Београд икада имала, умро је Београду.

Телевизијску каријеру започео је у "раним данима", још на београдском сајмишту, по повратку са Синаја, где је као поручник учествовао у мировној мисији Уједињених нација. Било је то ватрено крштење за Буквића, који је потом деценијама извештавао са готово свих кризних жаришта у свету.

У време када је технологија била незамисливо спорија од данашње, Слободан Буквић је успевао да увек буде актуелан, да приближи догађаје, кризна жаришта и ратове, често брже од колега из много већих и богатијих редакција из читавог света.

Посебан квалитет његовог рада били су његови текстови, готово литерарни, али у исто време дубоко садржајни. Он је један од аутора заслужних не само за добру обавештеност тадашњег ТВ гледаоца, већ и за његову едукацију и посебно за интерес публике за догађаје у свету.

Радио је, боље рећи стварао, у херојско време телевизије Београд. Раме уз раме са Јованом Шћекићем, од Буквића смо сазнавали о свету који нам је чини се, био ближи него данас.

Посебно ће упамћене остати његове репортаже у време инвазије на Кипар, односно из Иранско- ирачког рата. Буквић је у то време био можда најбољи познавалац прилика на блиском истоку. Његови контакти у Бејруту, Аману и Дамаску, послужили су касније млађим колегама који су, после рањавања које је доживео на иранско-ирачком фронту,наставили тамо где је он стао.

Понешто нарушеног здравља, Буквић у формат телевизије Београд уводи до тада непознату форму. Била је то емисија "24 часа", програм актуелних вести смештених у форму коју данас познајемо као преглед најважнијих догађаја, односно кратке вести.

Слободан Буквић заслужан је и за оснивање Београдског програма, образовање и иницијацију многих новинара, посебно на некадашњем 3. каналу али и за немерљив допринос у оснивању редакције Програма за иностранство и емитовање програма на сателиту. У тој редакцији провео је тешке деведесете, све до одласка у пензију у којој је, новинарски, остао активан до самог краја.

Заслужан за све оно што данас представља углед Радио телевизије Србије, ненаметљив, али упоран, Слободан Буквић остаће упамћен као велики новинар и педагог у време када је новинарство било цењен занат а људи попут њега велики мајстори који су млађим колегама, који су учили од њих, чинили част.

Опело је у петак 15. јануара у 13.30 на Новом гробљу у Београду, а испраћај за кремацију у 14 сати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи