У Коцељеви нема Фестивала зимнице, али код Митровића је моба паприка

Због короне, ове године у Коцељеви се неће организовати традиционални Фестивал зимнице. И поред тога, бројне тегле биће напуњене, јер су купци навикли и на домаће производе и на вредне домаћине из тамнавског краја. Да би напулили шпајз и спремили ајвар, код породице Митровић сваког дана – моба.

Свакодневно мирис паприка и пуно двориште, уз смедеревац, у дому Митровица увек је радно и весело. Од бербе до тегле потребна су три дана, а за требљење паприка и права коцељевачка моба.

"Сваки дан два бурића, то је негде око 70 кг паприка, напунимо негде омо 500, 600 тегли, због тога је потребна радна акција, за килограм паприка негде око 15 -так минута, за један килограм ајвара нам треба три килограма паприка, е сад видите колика је то количина", каже Славица Митровић из Коцељеве.

Миодраг Митровић прича да три "тоне паприке ове црвене и једну тону остале паприке, парадајиз паприке, сомборке, роштиљке, фефероне све то спакујемо у тегле, сваки дан сем недеље и кад је црвено слово не радимо онда".

За дневну туру четири сата печења, толико и посла око требљења за 8 руку свако поподне. Комшијска и пријатељска помоћ редовна, а кад продје берба у околним шљивицима, двориште је и пуније.

"Ето радна акција, мало се шалимо, ето чистимо паприку, са овом црвеном није тешко ал је много теже са сомборком зато што је љута", испричала је њихова комшиница Светлана Станић.

Душица Вукосављевић из Ваљева каже да је дошла на мобу паприка код пријатеља.

"Ил да требим паприку, ил да чувам унуку, пријатељска помоћ", додаје Душица.

У шпајзу Митровића тек петина је спремна. До врха ће наслагати кад прераде десет тона поврћа. Многе тегле већ су резервисане, а последњу паприку ће, кажу, скинути у новембру.

петак, 01. август 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом