Пословник за ефикасније судство

Примена новог судског пословника требало би да пружи грађанима краће трајање поступака. Судијама и председницима судова биће олакшан рад због већег броја судских помоћника и постављења менаџера суда.

Високи савет судства сматра да ће нови судски пословник омогућити ефикаснији рад судова. Судски пословник или "мали устав" за судове требало би да омогући грађанима једнак приступ судовима, тј. да спречи ситуације у којима суђења трају негде пет месеци, а негде и пет година. То ће бити онемогућено равномернијом расподелом предмета.

Целокупна маса предмета која дође у суд и судске јединице биће праведно распоређена на судије.

"Ни ту више неће бити разлике као што је до сада било у мањим местима - дакле у мањим местима мање предмета у већим више, па због тога долази и до разлике у рочиштима", рекао је Војкан Симић из Министарства правде.

Судије ће у парничним поступцима судити на целом подручју суда. То значи да би судија из једног места могао да суди у другом које припада истом суду. Тако би се смањио и локални утицај на судије.

Менаџери суда преузеће оне послове за које је процењено да председници судова нису стручни, као што су на пример финансије.

Маловић: Нико није амнестиран избором 

Министарка правде Снежана Маловић напоменула је да недавни избор судија не значи да је тај процес окончан.

У одређеним случајевима, према њеним речима, можда је и направљен пропуст.

"Нико самим избором није амнестиран за нешто што је чинио уколико постоје индиције, а ми нисмо имали информације о томе или нисмо сагледавали. То ће свакако моћи да чине дисциплинксе комисије ВСС и да на тај начин доносе одлуку", каже Маловић.

Министарка Маловић најавила је да ће неизабране судије добити образложење после Нове године.

Окружни суд у Прокупљу покренуо је пред Уставним судом Србије поступак за оцену уставности Закона о судијама и Високом савету судства и затражио од те судске инстанце да обустави извршење појединачних аката и радњи Високог савета који су у вези са избором судија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи