Шабић о жалби Удружења тужилаца

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић затражио од Државног већа тужилаца да се изјасни о жалби коју је против тог тела поднело Удружење тужилаца Србије. Удружење захтева да се Државно веће тужилаца изјасни да ли је свој рад прогласило службеном тајном.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, затражио је од Државног већа тужилаца да се изјасни о жалби коју је против тог тела поднело Удружење тужилаца Србије.

Жалба је поднета због тога што Удружење тужилаца захтева да добије информацију о томе да ли је Државно веће прогласило службеном тајном свој рад и разлоге за доношење одлука.

"Не само да је такво непоступање очигледан, законом предвиђен кажњив прекршај, већ представља изузетно лошу поруку свим заинтересованима", истакао је Шабић и додао да је жалба Удружења тужилаца до сада једина која је поднета, али да је прилично вероватно да би могао уследити и низ сличних.

Повереник је жалбу проследио Државном већу тужилаца и затражио да се Веће изјасни о наводима жалбе, а своју одлуку, како је наведено, о жалби Удружења донеће у законском року.

Реформа није адекватна ако се судије жале поверенику

Шабић није желео да коментарише могућ садржај одлуке коју ће донети, али је истакао да је сама жалба забрињавајућа, јер чињеница да Удружење тужилаца Србије у законском року није добило баш никакав одговор заиста је "тешко схватљива, ако не потпуно несхватљива".

"Не само да је такво (не)поступање, поред осталог, очигледан, законом предвиђен, кажњив прекршај, него, у контексту остваривања слободе приступа информацијама, представља изузетно лошу поруку свим заинтересованима", истакао је Шабић.

"Ако је основна идеја реформе правосудног система та да се избор носилаца правосудних функција ослободи од утицаја политике и подвргне утицају струке онда би ситуација, односно потреба да се субјект какав је струковно Удружење тужилаца против Државног већа тужилаца жали поверенику за информације, морала бити искључена", зкакључио је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи