Преглед штампе (28. 12. 2009.)

Press: Епидемиолози апелују: Не љубите се на дочеку 2010!, Новости: Не би било рата да Алија није мутио, Политика: Бирократија тупи СРП, Блиц: Пола плате за новогодишњу трпезу, пише београдска дневна штампа

Епидемиолози апелују: Не љубите се на дочеку 2010!

Током новогодишњих празника, због масовних прослава по дискотекама, ресторанима и кафићима, појачана је опасност да се свињски грип нагло прошири, упозоравају за Пресс епидемиолози. Грађанима се препоручује да се не љубе, а ако већ хоће да поштују новогодишњу традицију, нека се љубе само са најближима и то ако нису болесни.

Др Бранислав Лазовић, директор Хитне помоћи и члан београдског кризног штаба за пандемију, објашњава за Пресс да би најбоље било када би сви који славе ишли на новогодишњи маскенбал и то на отвореном и при том носили маску.

- На отвореном је вероватноћа мала да се прошири грип. Тако су у мањој опасности они који иду на славље на неком тргу, него грађани који ће празнике чекати у затвореном. Ко год се осећа слабо, па макар имао и температуру 37,1, треба да остане код куће. Само ће себи нашкодити и неће се лепо провести - истиче Лазовић.

Према његовој оцени, треба се љубити само са људима које познајете. Повећан број пацијената који ће имати симптоме свињског грипа, а које су „зарадили" током новогодишње ноћи, Лазовић очекује већ од 5. до 8. јануара.

- Процене су да ће од 15 до 20 одсто људи прележати свињски грип, а да неће ни знати да га имају. То су они случајеви без класичних симптома. Велики број грађана ће имати сасвим благе облике, да два пута кине и да му мало цури нос. Само пет одсто грађана ће имати тежи облик и манифестације. Очекује се да ће инкубација трајати око седам дана - каже Лазовић.

Не би било рата да Алија није мутио

Први председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је да нема никакве сумње да је постојао споразум између њега и америчког дипломате Ричарда Холбрука који му је у име САД дао амнестију од Хашког трибунала у замену за повлачење из политике, али који није испоштовао.

У екслузивном интервју за "Вечерење новости", првом који је дао после више од 13 година неком српском медију и после годину и по дана проведених у затвору Хашког трибунала где чека да му почне суђење, Караџић је казао да је уверен да би Холбрук "испунио своју обавезу, да је могао, али он то неће да призна, а то није лепо".

"Он је веома озбиљно мислио о свему што је радио са нама, разговарао уз пуно уважавање...Холбрук "је, пре свега, био прагматичан, упоран и насилан, али је био свестан праве природе конфликта. Био је потпуно свестан да ми нисмо „ратни злочинци", иначе, не би ни преговарао са нама", рекао је Карџић, један од најтраженијих хашких бегунаца.

Упитан које су све опције постојале за БиХ и да ли се рат могао избеће, Караџић је рекао да је најбоља опција била опстанак Југославије, да је то било и становиште (муслиманске странке) СДА све до краја јануара 1991, а да се онда нешто десило са Алијом Изетбеговићем "трпео је неке притиске, и СДА је кренула силовито и насилно ка независности".

"Али, кад је СДА кренула у уништавање заједничке државе, са циљем потчињавања Срба у унитарној БиХ, ми смо изабрали свој легитиман пут: предузели смо мере обезбеђења опстанка кроз осигурање конститутивности и суверености тамо где смо били суверена већина", рекао је бивши лидер босанских Срба.

Упитан у чему је била тајна његовог скривања под именом доктора Драгана Дабића све до јула прошле године, Караџић је рекао да му се није десило да га у Србији негде легитимишу, јер је био "узоран грађанин", додајући да је "осетио" да га неко прати почетком јуна.

Он каже да ће се његова одбрана пред Хашким судом, који га је оптужио за геноцид и ратне злочине у БиХ, заснивати "на изношењу највећег могућег обима истине".

"А, истина је, видеће цео свет, дијаметрално супротна од слике која је створена. И зато је овај процес део Божије правде, и он ће целу кризу осветлити и разјаснити. Због тога не сме да буде смандрљан", закључио је он.

Бирократија тупи СРП

Гиљотина не мирује ни пред новогодишње празнике, а због СРП-а (Свеобухватна реформа прописа) тресе се министарски кабинет. Влада ће сутра, како „Политика" сазнаје, на препоруке привредника у оквиру акције СРП избацити из употребе 204 закона, уредби, одлука и подзаконских аката и усвојити препоруку за измену још 223 прописа уколико на седници владе не победи „бирократски лоби". Ако министри сутра прихвате предлоге привреде, већ првог месеца идуће године, после усаглашавања с независним регулаторним телима, још 122 прописа биће измењено како би се грађанима и привреди олакшала комуникација с државним органима. А судбина преосталих стотинак прописа биће одлучена у каснијим месецима наредне године.

Према рачуници која је достављена влади укидање само 34 закона (од 223) донеће уштеду од 6,11 милијарди динара или 64,3 милиона евра. А од 122 препоруке које тек треба усагласити - 15 треба да донесе уштеду од 11,5 милијарди динара (121,6 милиона евра). Укупна уштеда на годишњем нивоу (ако се укине 427 закона и прописа) биће 17, 6 милијарди динара (185,9 милиона евра).

Међу препорукама које ће влада усвојити, највећу уштеду - 1,9 милијарди динара (20,7 милиона евра) доноси продужење важности путних налога са седам на 30 дана (обрасци путног налога биће објављени на интернет страници Министарства за инфраструктуру). Затим следи укидање обавезе запосленог да потписује евиденцију о заради, која доноси уштеду од милијарду динара (10,7 милиона евра), а 808 милиона динара (8,5 милиона евра) уштедеће се тако што ће малим и средњим предузећима бити омогућено електронско достављање ППОПЈ и ППОД образаца. Укидање сувишне процедуре достављања фактура Девизном инспекторату и достављања извештаја о обављеним инвестиционим радовима уштедеће се 622 милиона динара (6,5 милиона евра), а 504 милиона динара (5,3 милиона евра) уштедеће се смањивањем путарине за комби возила.

Инспекције ће убудуће морати да формирају заједничко координационо тело, да рационализују територијалне јединица, да заједнички излазе на терен и да имају заједнички софтвер што ће донети уштеду од 346,3 милиона динара (3,6 милиона евра). То што ће порески обвезници убудуће моћи да имају увод у пореске картице електронским путем значиће уштеду од 336,8 милиона динара (3,5 милиона евра). Два милиона евра уштедеће се усаглашавањем домаћих са европским прописима о дозвољеном притиску у судовима за компримоване гасове, милиона евра ће се уштедети укидањем обавезе обавештавања пореске управе о променама регистрованим у Агенцији за привредне регистре а више од 850 хиљада евра биће уштеђено издавањем електронског извода ове агенције.

Пакет СРП-а који ће влада сутра усвојити чини скоро две трећине укупних препорука привреде али то је, нажалост, само једна трећина уштеда по свим препорукама (64,3 милиона евра од укупно 185,9 милиона евра). После усаглашавања с регулаторним телима, под условом да буду усвојене све препоруке привредника, додатна уштеда на годишњем нивоу биће од 121,6 милиона евра.

Пола плате за новогодишњу трпезу

Традиционална новогодишња трпеза услед лоше финансијске ситуације изазване кризом ове године у многим домовима биће далеко скромнија него ранијих година. Међутим, чак и са смањеним количинама хране и пића, за новогодишњу вечеру треба издвојити бар пола просечне плате или, како је „Блиц" израчунао, око 15.000 динара.

Некада се Нова година у српским домовима дочекивала уз богату мензу, свадбарски купус, сарму, руску салату, пребранац, печено прасе или јагње и разне друге ђаконије заливане различитим врстама пића, а вечера је завршавана изношењем на сто бар десет врста ситних колача. Услед економске кризе, која је на врата Србије закуцала крајем прошле године, празнична трпеза овога пута код многих ће бити доста скромнија.

Након загревања, треба послужити домаћу сарму, а за вечеру за осморо људи мора да се савије најмање 20 сарми, после чега иде прасеће печење уз које иде руска салата, туршија, кисели краставци и домаћи ајвар. Вечеру, наравно, прати и пиће и најмање једна торта или пет-шест врста ситних колача. За све то треба издвојити око 12.500 динара.

- Они који немају новца за печење као замену у рерни могу да испеку свињску плећку са кромпиром, што ће их изаћи јефтиније него прасенце на ражњу од око пет-шест кила - каже Грујић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи