Корисник општина, а власник држава

Више од 70 одсто локалних самоуправа пријавило имовину која треба да постане њихово власништво после усвајања Закона о јавној својини. Због проблема са власништвом, годишњи губитак локалних самоуправа и по сто милиона евра.

Усвајањем Закона о јавној својини више од 70 одсто локалних самоуправа требало би да постане власник имовине коју користе, а чији је тренутни власник држава.

Процењује се да локалне самоуправе годишње губе и по сто милиона евра инвестиција зато што немају својинска права над имовином коју користе. Зграде, земљишта и инфраструктура у општинама у власништву су државе.

Проблем својинских права требало би да реши нови Закон о јавној својини од којег се очекује да децентрализијом убрза развој локалних самоуправа.

Текст закона прошао је јавну расправу 2008. године, али још није ушао у скупштинску процедуру. У Министарству финансија кажу да ће то бити у првој половини 2010. године.

Локалне самоуправе само су њихови корисници државног власништва и немају право да њим располажу. Тако, страни инвеститор не може да закупи никакво земљиште на локалном нивоу без дозволе Републичке дирекције за имовине, а ова дозвола се дуго чека.

Процес задуживања кључни проблем

Према речима Ђорђа Станичића из Сталне конференције градова и општина, подаци из студија говоре да је просечно време чекања на сагласност Републичке дирекције за имовину, која је неопходна, три године и десет месеци, а да ни један инвеститор, неће то да чека, јер су то су изгубљени послови и изгубљено време.

"Кључни проблем је процес задуживања. Кредити локалних самоуправа, нарочито инфраструктурни кредити, скупљи су. Јако је тешко да сервисирате кредите који су, три или четири пута скупљи него у земљама у окружењу, из разлога јер ви немате гаранцију непокретности на тај кредит", рекао је Горан Јешић, градоначелник Инђије.

Општина Параћин је седам година покушавала да поврати својих 50 милиона динара. Били су гарант хладњачи коју је држава касније блокирала и са рачуна општине одмах скинула новац.

Параћину је припала хладњача, али то им није много значило јер средства од њене продаје по закону, поново би ишла у државни буџет.

Блокирана средства за буџет 

"Педесет милиона су велика средства за буџет општине каква је наша. Блокирана, не могу се користити за потребе решавања проблема грађана и ми у овом тренутку подижемо кредите да би градили обданишта, а са тим било би довољно пара да се заврше обданишта и да кренемо у инфраструктурне радове", рекао је Саша Пауновић, председник општине Параћин.

Закон о јавној својини који треба да реши ова питања најављиван је још раније, а на седници Владе очекивао се крајем године. Закон још није изгласан, а очекује се да се прво донесе Закон о денационализацији.

"Оно што је главни разлог што смо застали са процедуром према влади са овим законом је што су удружења која се баве питањем денационализације инсистирали на томе да се у процедуру прво стави Нацрт закона о денационализацији, па онда иде овај закон", рекао је Слободан Илић из Министарства финансија.

Доношењем Закона о јавној својини Србија ће испунити обавезу коју је преузела потписивањем и ратификацијом Европске повеље о локалној самоуправи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи