Поплаве у зајечарском крају

У једном делу Зајечара уведена ванредна, а у Неготину редовна одбрана од поплава. У месту Селиште код Бора изливањем реке Црни Тимок угрожен део пута Бор-Зајечар. У опасности неколико кућа у месту Шарбановац.

Нагло топљење снега и киша која пада од прошле ноћи изазвали су невоље у Зајечару и околним местима.

У месту Селиште код Бора изливањем реке Црни Тимок угрожен је део пута Бор-Зајечар, а у опасности је неколико кућа у месту Шарбановац, у општини Бор. Под водом су и све оранице поред пута Бољевац-Зајечар.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић саопштио је да је Специјални регионални тим МУП-а Србије за спасавање у случају поплава стављен је у приправност због поплава изазваних изливањем Тимока.

"Црни Тимок прети да се излије у Зајечару. Припадници Сектора за ванредне ситуације у сарадњи са локалном самоуправом постављају џакове са песком на обале насипа и подижу ниво одбрана код најугроженијих делова насипа", навео је Марић.

Додао је да припадници сектора од синоћ дежурају и делују на територији Бора и Зајечара.

"Код места Селиште, 18 километара од Бора, регионални пут Бор - Зајечар је био поплављен. Припадници Сектора за ванредне ситуације у сарадњи са локалном самоуправом су ангажовали механизацију, након завршетка деловања пут је пуштен за саобраћај", навео је Марић.

У селу Шарбановац неколико домаћинстава је било угрожено поплавама, навео је Марић и додао да су брзом интервенцијом ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације домаћинства заштићена џаковима са песком, па им више не прети опасност.

"Због обилних падавина дошло је до одрона на железничкој прузи Мајданпек - Пожаревац код фабрике бакарних цеви Дебели Луг", навео је Марић.

Командант Јединице за ванредне ситуације МУП-а Бор Миодраг Марковић је рекао да да су на лицу места ватрогасци из спасилачке јединице у Београду и заједно са мештанима села Шарбановац покушавају да спрече воду да уђе у објекте.

Градоначелник Зајечара Бошко Начић је истакао да се није очекивало ће се топљење снега поклопити са кишом.

Ново надирање воде очекује се после поноћи.

Екипе су на терену 

Црни Тимок се излио синоћ. Eкипе за реаговање у ванредним ситуацијама су на терену, обилазе обалу реке и утврђују насип који је постављен прошле ноћи. Са појединих места вода се повукла, али је на неким њен ниво повећан.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Живорад Миленковић изјавио је Танјугу да су се на путу Зајечар-Параћин, код борске раскрснице, површинске воде излиле на пут па се саобраћај одвија једном коловозном траком.

У Бољевцу је поплављен Дом здравља и још неки објекти, док је у Зајечару више подрума и помоћних просторија у насељима на периферији града под водом.

Проблем је што градска канализација не може да прихвати толику количину воде због запушених шахтова.

У селу Звездану, надомак Зајечара, поплављено је десетак кућа.

Јединице Ватрогасне службе интервенишу од јутрос на више места и предузимају све неопходне мере.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи