Или возиш, или пијеш

У току је кампања "Или возиш, или пијеш". Акција је пре свега намењена младима од 18 до 30 година, најкритичнијој групи возача када је реч о коришћењу алкохола, који најчешће под дејстовом алкохола изазивају несреће са кобним последицама.

Вожња под дејством алкохола представља један од четири основна фактора страдања у саобраћају, а млади возачи ако су пијани, по правилу, изазивају саобраћајне незгоде са већим бројем погинулих и тешко повређених.

Ови подаци, али и период слава и празника који нам предстоје, мотив су за организовање кампање "Или возиш, или пијеш".

Акције за већу безбедност у саобраћају спроводиће Канцеларија за младе, Комитет за безбедност саобраћаја и Туристичка организација Београда.

У кампањи се користе и веома директне опомињуће поруке, попут "Отрезнио сам се, остао сам без ноге", или "Био сам пијан, убио сам сестру".

Говорећи за Јутарњи дневник РТС-а, Милан Бојчић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да су многе земље у сличним кампањама користиле још директније поруке да би се њима допрло до свести возача и осталих учесника у саобраћају и да им тако ставе до знања да сваки погрешан потез у саобраћају може имати фаталне последице.

Једна анкета је показала, каже Бојчић, да чак 18 одсто младих мисли да коришћење алкохола не утиче на безбедност вожње. Стога је цела кампања намењена превасходно најкритичнијој групи возача када је реч о коришћењу алкохола, а то су млади од 18 до 30 година.

Већи број возача, наглашава Бојчић, не зна све одредбе Закона о саобраћају, али зна да су веома појачане контроле и да су казне ригорозне. Резулат примене новог Закона је смањен број саобраћајних несрећа.

Кампања "Или пијеш, или возиш" трајаће до краја јануара, али ће можда бити и настављена.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи