Од сутра казнени поени за возаче

Додељивање казнених поена возачима који направе прекршај почиње 1. јануара 2010. године. У зависности од тежине прекршаја, у возачку дозволу се уписује од 1 до 17 негативних поена. Након 18 поена привремено се одузима дозвола.

Законом о безбедности у саобраћају, који је ступио на снагу 11. децембра, поред новчаних и затворских казни, предвиђено је и додељивање казнених поена, који ће почети да се уписују у дозволу возача који прекрше закон од 1. јануара 2010. године.

Нови правни акт, донет у складу са европском праксом, требало би да делује превентивно и смањи број жртава на путевима Србије.

Према одредбама Закона о безбедности, након 18 скупљених негативних бодова, возачка дозвола се привремено одузима.

За непрописно паркирање, некоришћење мигавца, непоштовање првенства пролаза, невезивање појаса, возач добија један поен.

Два поена се додељују за непропуштање пешака на пешачком прелазу, кретање у недозвољеном смеру у једносмерној улици, вожњу пијане или дрогиране особе на бициклу и мотору.

Три поена су предвиђена за незаустављање поред возила за превоз деце када малишани излазе или улазе у возило, поседовање и коришћење антирадар уређаја, вожњу у стању умерене алкохолисаности.

Четири бода су казна за неприлагођену брзину, небезбедно претицање, непропуштање деце, слепих, инвалида и особа са штакама на пешачком прелазу.

За употребу мобилног телефона у вожњи, неисправне пнеуматике и уређаја за управљање, за власника пробне возачке дозволе који управља возилом без присутства искуснијег возача са петогодишњим искуством, предвиђено је пет казнених поена.

Шест поена добијаће возачи који прођу кроз црвено и жуто светло, претичу и обилазе с десне стране, возе дете млађе од 12 година, пијану или дрогирану особу на предњем седишту.

Седам поена предвиђено је за вожњу која је од 51 до 70 километара на сат већа од дозвољене, као и за вожњу траком у којој је светлосним знаком забрањено кретање.

За вожњу под дејством наркотика, непоштовање знакова полицијског возила које се креће испред, незаустављање када се возило креће испред полицијског, које даје знаке упозорења добија се осам казнених бодова.

За вожњу у стању тешке алкохолисаности, узимање алкохола или психоактивних супстанци за време увиђаја, предвиђено је десет казнених бодова.

За вожњу у стању веома тешке алкохолисаности, додељује се 12 казнених поена.

Вожња без дозволе, осим у случају када је дозволи истекао рок важења, вожња са више од два промила алкохола, одбијање алко-теста и теста на дроге и вожња без светала ноћу биће санкционисани са 14 казнених бодова.

Насилничка вожња и вожња у стању потпуне алкохолисаности биће кажњени са 15 бодова.

Лице које без возачке дозволе изазове саобраћајну несрећу, добиће 16 поена, а са 17 ће бити кажњен виновник саобраћајне несреће настале услед насилничке вожње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи