Приоритети високог образовања

Завршетак акредитације високошколских установа, усвајање националног оквира квалификација и измена и допуна Закона о високом образовању су приоритети високог образовања.

По оцени академске јавности, приоритети високог образовања у наредној години су завршетак акредитације високошколских установа, усвајање националног оквира квалификација, али пре свега измена и допуна Закона о високом образовању.

Постојећи закон није био тако лош, али је живот показао да неке ствари једноставно нису претрпеле тест времена.

Измене ће ићи у корист студената, али истовремено и у корист квалитета високог образовања, како би добили један прави европски закон.

"Можда ће бити најважнија новина да ће систем студирања бити 3-1-1, уместо оне обавезе 4-1 или 3-2, тако да неће свако морати да иде на мастер студије јер уосталом мастер студије нису ни у стању да прихвате све генерације, што је показала пракса", рекао је Сима Аврамовић председник Савета БУ.

Остаје да се ради даља реформа на постдипломским и на мастер специјалистичким студијама, на концепту доживотног, односно континуираног учења.

Према речима ректор Универзитета у Београду, Бранка Ковачевића, остаје да се направи национални квалификациони оквир, који је неопходно важан поготову сада када је Србија конкурисала за улазак у Европу, тај квалификациони оквир мора да се упореди са европским квалификационим оквиром јер ће диплома онда важити у ЕУ.

"Остаје да се уведе модерна технологија, концепт даљинског учења, и наравно остаје оно што је најважније, а то је да се отворе нова радна места и да студенти са дипломом могу да живе од свога рада, да се запошљавају", истакао је Ковачевић.

У наредној години требало би да буде и постављен коначан модел финансирања и организације докторских студија на националном нивиоу.

"Значи једно питање је како теку студије, који су услови за докторску дизертацију, како се брани докторска дизертација, а друго питање је како се то финансијски прати", навео је Милош Недељковић, државни секретар Министарства науке.

Потпредседник Акредитационе комисије, Душан Теодоровић каже да ће од првог јануара почети и екстерна евалуација факултета. Јер високошколске институције морају у потпуности да се понашају сходно добијеним решењима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи