Синод СПЦ апелује на власт у Црној Гори "да прекине с прогоном цркве"

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве најоштрије осуђује, како оцењују, најновији прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори и синоћње хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника. Епископски савет СПЦ у Црној Гори саопштио да је запањен поступком полиције.

Синод СПЦ је саопштио да власти у Црној Гори под лажним изговором борбе са коронавирусом користе прилику за обрачун са СПЦ и њеним верним народом.

"Свети Архијерејски Синод апелује на власт у Црној Гори да прекине са прогоном Цркве и да коначно почне да се понаша у складу са цивилизацијским нормама, по којима је слободно исповедање вере једно од најважнијих права сваког појединца", пише у саопштењу на сајту СПЦ.

Истовремено, Свети Архијерејски Синод изражава велику забринутост због заоштравања ситуације у Црној Гори и нада се да ће српски народ, као и до сада, поступати мирно и "да неће одговарати на провокације власти, која, очигледно, жели сукоб, како би за исти оптужила Српску Православну Цркву и њене вернике".

"Свакоме ко је разуман и добронамеран јасно је да у овим тренуцима треба сачувати присебност и разборитост, а пре свега треба се молити Богу да у Црној Гори завлада мир и да недужни Преосвећени владика Јоаникије са својим свештеницима буде одмах пуштен из притвора", истиче се у саопштењу. 

Огласио се и епископски савет СПЦ у Црној Гори је саопштио да је запањен поступком полиције. Тражи да епископ Јоаникије и свештеници моментално буду ппуштени на слободу. 

"Запањени оваквим поступком Управе полиције тражимо да се приведени свештеници на челу са владиком моментално пусте на слободу. Јасно је свима да се њиховим задржавањем ствара атмосфера прогона и да држава демонстрира голу силу, подстичући грађанске сукобе, нарушавајући достојанство слободног грађанина и верујућег човека", наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Епископски савет каже да у овом тренутку, као и сав народ, немају друге мисли ни жеље, него да сви притворени буду на слободи.

Само тако ће, истичу, бити могуће живот људи и верног народа вратити у нормалне токове и успоставити дијалог са влашћу.

Епископски савет је позвао сав верујући народ да се због оваквог вандалског чина државне власти – помоле Богу.

"Саборно, за умножење љубави, за помирење и очување мира међу браћом, за исцелење од свих вируса, посебно од овог вируса богомржње и братомржње, као и за пуштање на слободу неправедно притворених. Биће то уједно наша саборна молитва Господу за окончање епидемије корона вируса као и вируса безакоња и неправде", поручено је у саопштењу.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару