Преглед штампе (10. 12. 2009.)

Политика: Буџет важнији од извештаја ДРИ, Новости: Без рампи ниже цене, Блиц: Меркелова подржава кандидатуру Србије, Press: Дачић скинут са америчке црне листе, пише београдска днавна штампа

Буџет важнији од извештаја ДРИ

И владајућој коалицији и опозицији одговара да се о извештају Државне ревизорске институције о буџету за прошлу годину не расправља пре доношења буџета, него тек након тога. Према незваничним информацијама, представници владајуће коалиције никако нису хтели да пристану на то да се о извештају ревизора расправља на првој наредној седници, а то је она на којој ће се расправљати о буџету, зато што би на тај начин било угрожено његово доношење.

Опозиционари су, опет незванично, заинтересовани да атрактивну тему којом могу да критикују власт имају на располагању у наредних неколико месеци. Они су инсистирали на ставу да надлежни одбор буде предлагач расправе, јер је то гаранција да ће скупштина то и ставити на дневни ред.

Захтев којим се тражи да се расправа о извештају ДРИ заједнички су, на иницијативу ЛДП-а, упутили та странка, СРС, ДСС и НС. Захтев, међутим, не испуњава  процедуралне услове да би се нашао на дневном реду седнице која почиње у петак јер није поднет по хитном поступку, рекла је председница парламента Славица Ђукић-Дејановић.

Парламент, по закону, нема обавезу да расправља о извештају ДРИ, већ само о препорукама Одбора за финансије о њему. И власт и опозиција сложиле су на седници Одбора за финансије да, ипак, препоруче парламенту да расправља о извештају ревизора. Али, нису се договорили о датуму, будући да је опозиција остала при ставу да то треба учинити већ у петак, а за власт је приоритет буџет за наредну годину.

Без рампи ниже цене

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић оценио је да ће после "одмрзавања" Прелазног трговинског споразума са Европском унијом (ЕУ) потрошачи у Србији имати квалитетнију понуду са нижим ценама.

Због смањена царина на увоз из ЕУ појефтиниће аутомобили, рачунари, техничка роба, намештај, текстил и многи други производи, навео је министар Милошављевић у интервјуу за Вечерње новости.

"Једино где ће то ићи доста спорије са смањењем царина јесте пољопривреда, зато што је жеља Владе да више домаће хране продајемо, а мање увозимо", казао је Милосављевић.

Следствено, министар очекује на тржишту хране "апсолутну стабилност са тенденцијом снижавања, јер нема ниједног разлога за поскупљења", а овогодишњи одличан род мора да резултира нижим ценама прехрамбених производа и меса у 2010.

Министар трговине је, уопште, мишљења да ће у 2010. цене бити "апсолутно стабилне", а да ће година бити завршена са инфлацијом од 7 до 7,5 одсто, једном од нижих у овој деценији.

Милосављевић је, међутим, приметио да ће вероватно уследити корекција цене електричне енергије за 10 одсто, само је питање у ком тренутку.

"Но, инсистираћу од ЕПС (Електропривреда Србије) да поради на транспарентности и једноставности рачуна, како би сваки грађанин знао шта и колико плаћа", навео је Милосављевић.

Министар је истакао да цена гаса такође мора да иде доле, па ће већ од почетка 2010. појефтинити за неколико процената, а у летњој сезони још више.

Милосављевић је даље навео како, с обзиром да је цена нафте на светском тржишту стабилна са тенденцијом благог пада, таква кретања могу да се очекују и у Србији.

Нли, јавно позивам нове већинске власнике НИС (Нафтне индустрије Србије), руски 'Гаспромњефт', да саопште грађанима у Србији када ће добити бенефит да имају јефтиније и квалитетније гориво. Не инсистирам да то буде следеће године, али нека кажу када ће то бити, приметио је министар.

По Милосављевићу, грађани Србије очекују такав одговор како због велике инвестиције, тако и зато што је земља добила једног од светских лидера у нафтној индустрији.

Министар је у интервјуу подсетио и да је Београд пре седам дана преузео председавање Цефтом (Зоном слободне трговине у централној Европи), као најзначајнијим тржиштем Србије и са чијим чланицама у 2009. треба да буде остварен суфицит у размени нешто мањи од две милијарде долара.

"Економским лидерством Србија преузима комплетно вођство у региону", закључио је Милосављевић.

Меркелова подржава кандидатуру Србије

Државни врх Србије ужурбано се консултује са свим чланицама ЕУ о датуму који би био најпогоднији да преда захтев за кандидатуру. Важна вест за одлуку биће подршка Немачке да се то учини пре краја године. Како „Блиц" сазнаје из добро обавештених дипломатских извора у Берлину, Немачка ће подржати Београд у тој намери и охрабрити Србију да кандидатуру преда пре 25. децембра, када је католички Божић и почињу празници. Одлука је донета након интензивних међуресорних консултација у немачкој влади које су почеле пре три дана.

После савета да се не оклева са подношењем кандидатуре пре краја године који је шеф српске дипломатије Вук Јеремић добио од свог колеге Дејвида Милибанда у Лондону, немачка подршка ће бити једна од важнијих када државни врх Србије буде коначно одлучивао о датуму. С обзиром на то да у Савету министара ЕУ још нема пуне сагласности која је потребна да би се кандидатура прихватила, Београд још није донео дефинитивну одлуку.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић изјавио је, након састанка са министром иностраних послова Словеније Самуелом Жбогаром, да одлука о могућој кандидатури још није донета и да се српски званичници консултују о томе са европским партнерима.

Дачић скинут са америчке црне листе

САД су одлучиле да лидера СПС и министра полиције Ивицу Дачића скину са црне листе и издају му визу. Како сазнаје Прес, Дачић је званично позван да крајем јануара посети Вашингтон, где би требало да разговара са званичницима који су задужени за националну безбедност, као и за питања југоисточне Европе. Једна од главних тема биће и најављено отварање руске хуманитарне базе на југу Србије.

Добро обавештен дипломатски извор Преса открива да није случајно што су САД баш сада позвале Дачића.

- Ивица Дачић је током читаве 2009. године покушавао да добије америчку визу. Али то му, без обзира на добар однос МУП-а Србије и америчке амбасаде, никако није полазило за руком. Американци додуше Дачића нису ни одбијали, већ би сваки пут добијао одговор да је његов захтев у процедури. То је и Дачићу и Србији био сигнал да САД нису заборавиле све што се догађало у време режима Слободана Милошевића и да се детаљно разматра политика препорођеног СПС-а. Уосталом, и сам Дачић се пожалио на такав третман у интервју НИН-у - објашњава наш саговорник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи