Настављена блокада пруге у Лапову

После разговора са радницима фирме "Први мај" из Лапова, министар Млађан Динкић рекао да су раднички захтеви оправдани, али да држава не може ништа да уради. Радници настављају блокаду пруге. Железница ће власнику "Првог маја" испоставити рачун за материјалну штету насталу блокадом.

Потпредседик Владе Србије и министар за економију и регионални развој Млађан Динкић изјавио је, после разговора са делегацијом радника фирме "Први мај" из Лапова, да су раднички захтеви оправдани, али да држава у њиховом случају ништа не може да уради.

"Нисам дошао да дајем лажна обећања већ да им кажем ово што је реално да се уради. Држава не може да плаћа дугове приватних послодаваца, али може да се постара да закон подједнако важи за све", рекао је Динкић новинарима после преговора са штрајкачима који од понедељка блокирају пругу Београд - Ниш.

Из синдиката ГИК-а је речено да су радници задовољни данашњим разговором са потпредседником Владе Србије Млађаном Динкићем али да неће прекинути блокаду пруге Београд-Ниш.

"Састанак је трајао око 40 минута и разговор је био коректан. Динкић нам је дао уверавања да ће убрзо предузети све да се нађе хитно решење за проблеме у ГИК-у", рекао је секретар синдиката ГИК-а Небојша Станковић.

Станковић је додао да је Динкић рекао да ће о томе разговарати и са председником Тадићем и ресорним министром.

Министар Динкић је обелоданио да је власник лаповачке грађевинске фирме извесни Миомир Јоксимовић (Миша Омега) који је веома богат човек, поседује неколико фирми, а у једној од тих фирми партнер му је и Европска банка за реконструкцију и развој.

Потпредседник Владе Србије обећао је да ће сутра позвати Европску банку за реконструкцију и развој у Лондону и обавестити их кога имају за партнера, човека који месецима није плаћао радницима зараде.

Министар је негирао да је власник "Првог маја" добио кредит из Фонда за развој, јер је поднео, како је рекао, фалш документацију.

Динкић је објаснио да је реч о "веома богатом човеку", који није у банкроту и ради се о највећем произвођачу шљунка и песка у Србији.

Министар је рекао да се он залаже за јавни притисак на власника "Првог маја", да прода део имовине и исплати раднике јер, како је рекао, штрајк није решење ни због здравља запослених, али ни због тога што се блокира међународни железнички саобраћај.

Радници остају на прузи до испуњења захтева

"Не могу, међутим, да утичем на њихову одлуку да прекину штрајк, јер су њихови захтеви оправдани", рекао је Динкић.

Председник синдиката запослених у "Првом мају" Новица Марковић поновио је да радници остају "на прузи", до испуњења захтева.

Марковић је поновио да је за све њихове захтеве потребно 78 милиона динара, од чега само за нето зараде 35 милиона динара.

Радници од понедељка непрестано држе у блокади међународну пругу Београд - Ниш у Лапово Вароши.

Радници су летос, након више дана протеста, деблокирали пругу пошто су од саветника заменика премијера и министра унутрашњих послова Ивице Тонечева добили уверавања да ће њихови захтеви бити решени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи