Преглед штампе (08. 12. 2009.)

Новости: Трудница на респиратору, Press: Вакцинација од 17. децембра!, Новости: Четири министра под знаком питања, Политика: Приватизовао школу и ставио је под хипотеку, пише београдска дневна штампа

Трудница на респиратору

Трудница из Врања стара 29 година примљена је у недељу на Инфективну клинику КЦ Ниш с тешким симптомима грипа и налази се на одељењу интензивне неге ове клинике. Њено стање се погоршава и прикључена је на респиратор. Иако лабораторијски није потврђено, сумња се да је заражена вирусом АХ1Н1.

Пре пријема у ову установу пет дана се лечила у здравственом центру, а пацијенткиња је одбила да прими антивирусни лек "тамифлу". Ово је, иначе, њена трећа трудноћа.

Несрећна Данијела Станковић (34), из Владичиног Хана, код које је потврђено да је заражена вирусом АХ1Н1, преминула у суботу на Гинеколошко-акушерској клиници, а у Ниш је упућена тек после 12 дана амбулантног лечења у другим установама. Претходно је царским резом на свет донела девојчицу, а породица је најавила тужбу против лекара у Владичином Хану и Сурдулици зато што нису благовремено реаговали и послали је на даље лечење.

- Код нас је преминула пацијенткиња примљена 2. децембра, а истог дана јој је констатована бронхопнеумонија, на Клиници за плућне болести у Кнез Селу - каже проф. др Жарко Ранковић, директор Инфективне клинике. - Колеге са гинекологије биле су у дилеми да ли, и када, да се заврши трудноћа. Одлуку је, уз одобрење најближих, донео конзилијум, а уз консултацију са београдским стручњацима.

Нишки лекари успели су да спасу бебу рођену у 31. недељи живота, тешку једва 1,6 килограма. Царски рез трајао је око два сата, али, Данијела је преминула.

- Тренутно је најлошија ситуација на југу Србије. Помоћнику у Министарству здравља Периши Симоновићу рекли смо да мањи, али опремљени центри треба да збрину пацијенте, јер је огроман притисак на КЦ Ниш - каже проф. др Зоран Величковић, начелник одељења за контролу и превенцију заразних болести.

Од осам смртних исхода у Нишу, четворо пацијената упућено је у КЦ из других установа ван Ниша. У последња 24 часа осморо новооболелих са симптомима грипа примљено је на Инфективну клинику, где се лечи 15 пацијената. Петоро је на одељењу интензивне неге, а четворо је на респираторима.

Вакцинација од 17. децембра!

Вакцинација против вируса грипа А (Х1Н1) почеће 17. децембра, сазнаје Пресс у Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС). Уколико почетак вакцинације обележи изузетно лош одзив грађана из приоритетних група, како се очекује, вакцина ће убрзо бити понуђена свима који желе да се заштите, каже за наш лист епидемиолог и члан Радне групе за пандемију др Бранислав Тиодоровић.

Портпарол АЛИМС-а Александар Туцовић рекао је за Пресс да је у четвртак почела контрола узорка вакцине „фосетрија" швајцарске компаније „Новартис" и да је она још у току.

- Ако контрола покаже позитивне резултате, дозвола за њено стављање у промет важиће од 17. децембра - рекао нам је Туцовић.

Док траје провера вакцине Институт „Торлак" дистрибуираће вакцину по домовима здравља. Такозвана карантинска дистрибуција, како је најавио Председник Радне групе за пандемију др Предраг Кон, почеће већ у току ове недеље.

Директор Института „Торлак" др Ранко Дакић рекао је за Прес да сваког тренутка очекује последње папире који су потребни да би се кренуло са дистрибуцијом.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић очекује да ће Србија на самом почетку вакцинације доживети искуство других земаља, али да ће се касније број заинтересованих грађана за пелцовање знатно повећати.

- Пратићемо ситуацију и ако видимо да тај одговор није адекватан, вакцину ће добити људи који желе да се вакцинишу. Не вреди се убеђивати и губити време. За то имамо само још десет дана - подсећа др Тиодоровић.

Председник Радне групе за пандемију др Предраг Кон сматра да ће се првих 140.000 доза ипак изделити приоритетима.

Четири министра под знаком питања

Листа министара на чији рад има замерки није дугачка. У врху Демократске странке која има и највише ресора у Влади, како "Блиц" сазнаје, у неформалним разговорима најчешће се помињу четири министра. Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, министарка финансија Диана Драгутиновић, министар вера Богољуб Шијаковић добили би најслабије оцене када би их оцењивао врх ДС. Министар, чији се рад повремено критикује, али око кога су подељени ставови је Слободан Милосављевић, челни човек у ресору трговине.

Лидер ДС Борис Тадић у суботу на затвореном делу Главног одбора није јавно именовао оне министре на које има замерке. Према незваничним наводима, он ће то учинити у директном разговору са министрима за које сматра да би требало да раде више и боље. Међутим, руководство ДС и истакнутији чланови мање-више слажу се у оцени коме би требало напоменути "да промени неке ствари".

Према сазнањима "Блица", од министра Светозара Чиплића очекивало се више, посебно када је реч о изради Статута Војводине. Главна замерка је чињеница да је он као члан тима који је радио Статут допустио као бивши судија Уставног суда да се у документу нађе одредба по којој одлуке Војводине могу у неким случајевима имати и снагу закона. У неформалним разговорима се наводи да је на "пеглање" те одредбе после утрошено много времена.

Приватизовао школу и ставио је под хипотеку

Око 150 ученика и њихових родитеља из Основне школе „Вук Караџић" у насељу Криваја код Бачке Тополе страхују да би ускоро могли да буду избачени из зграде јер је на њу, по свему судећи, стављена хипотека. Основна школа коју су пре 40 година градили сами мештани, мимо своје воље, стављена је као гарант за кредит у висини до око два милиона евра, који је подигао приватник који је већ две године и власник школе.

Да школа није државна имовина руководство ОШ „Вук Караџић" сазнало је тек недавно када је у склопу припрема против пандемије грипа републичка дирекција за имовину тражила да се документује власник зграде. Тада се видело да у изводу из земљишних књига пише да је од 2006. године школа у мешовитом власништву, државном и приватном, без прецизирања удела. У међувремену, како „Политика" сазнаје, директорка школе Анђелка Косовић позвана је у банку да као корисник школе на коју је власник ставио хипотеку потпише уговор. Директорка је одбила да потпише папире, а читав случај предала правницима у стручној служби здружених основних школа у Бачкој Тополи.

- Прошлог петка одржали смо и заједнички састанак Савета родитеља, Школског одбора и представника трију месних заједница, Криваја, Соколац и Рогатица, чија деца похађају нашу школу. Формирана је комисија која је добила задатак да до 15. децембра пронађе решење за ситуацију у којој смо се нашли - каже директорка Косовић за „Политику".

ОШ „Вук Караџић" у Криваји похађа укупно 150 ђака, од којих 46 малишана са посебним потребама који наставу слушају на мађарском језику. Читаво насеље Криваја и школа делили су судбину пољопривредног добра „Криваја", али ипак нико није очекивао да ће и државна установа, након што је „Криваја" отишла у стечај, постати предмет приватизације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи