Приоритет помоћ старима на селу

Пројекти за помоћ старима који живе у руралним, сиромашним срединама, имали су предност на конкурсу расписаном у оквиру програма "Доброта". На конкурс су се пријавиле 144 организације, а донације је добило њих пет.

Програм "Доброта" покренут је са намером да се помогне социјално најугроженијима. На конкурсу, расписаном у оквиру овог програма, предност су имали пројекти помоћи старима у сеоским срединама.

На конкурс су се пријавиле 144 организације, а донације је добило њих пет. Лутрија Србије, у сарадњи са Балканским фондом за локалне иницијативе, издвојила је више од два милиона динара за ту намену.

Стратегијом за смањење сиромаштва, југоисточна Србија означена је као најсиромашнији регион, а најугроженији су стари и изнемогли. Према процени Удружења за локални развој "Каменица", само у том месту, недалеко од Ниша, има око 1.100 оних којима је потребна помоћ.

Помоћ старима у руралним срединама

"Ми смо идентификовали да корисници социјалних услуга, старија лица којима су у највећем обиму та права пружена, мало знају о томе. Тако да акценат стављамо на информисање корисника о њиховим правима", рекао је Дејан Митић из Удружења за локални развој "Каменица".

"Добро што смо добили прилику да корак напред учинимо у квалитету живота људи који су заиста дуго година на маргини и који су изгубили готово сваку наду да се њихов живот може поправити", рекла је Мирјана Миленковић из организације "Викторија" из Крагујевца.

Циљ пројеката који су конкурисали за новац, јесте да се помогне пре свега старима у руралним срединама, којима су сви видови помоћи и подршке недоступни.

"Наша идеја је била да овим конкурсом помогнемо оне пројекте које ће помоћи побољшању живота старијих људи, њиховог квалитета живота, али и да утичемо на унапређење социјалне бриге и социјалне неге у општинама и градовима Србије", рекла је Тијана Анђелић, директор Лутрије Србије.

"Они су данас добили средства и крећу у реализацију својих пројеката и ми ћемо врло интезивно пратити и бити им на располагању за консултацију за даљу подршку и све у смислу да им се помогне да ове активности које су покренуте пронађу начин да опстану и даље, путем партнерства у локалној заједници", рекла је Тања Бјелановић из Балканског фонда за локалне иницијативе.

Осим у Каменици и Крагујевацу, помоћ ће стићи и до старих особа у Бачкој Тополи, Сјеници и Бачком Петровцу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи