За воде и шуме у Војводини 87 милиона

За подизање пољозаштитних појасева и вишенаменско коришћење вода у Војводини, покрајина ће из свог буџета уложити укупно 87 милиона динара. Циљ је да се заштити земљиште, максимално искористи и повећа пошумљеност.

Војводина ће за свог буџета уложити 47 милиона динара за подизање пољозаштиних појасева и још 40 милиона динара за вишенаменско коришћење вода, поручују из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Основна функција појасева је смањење ударне снаге ветра, а самим тим и преношење и ширење коровских врста.

На конкурсу за пошумљавање ради заштите ораница,  пријављено је 23 војвођанске општине, од којих су 22 добиле укупно 47 милиона динара. Тим новцем биће засађено нових 200 хектара шумских појасева, рекао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Даниел Петровић, напомињући да само једна општина није доставила потребну документацију.

"Та мера ће бити настављена и следеће године како би пољопривредно земљиште било заштићено и коришћено према највишим стандардима, али и повећана пошумљеност Војводине, у оквиру нове покрајинске Стратегије развоја шумарства, чија је припрема у току", додао је Петровић.

Истовремено су у Скупштини Војводине потписани и уговори вредни укупно 40 милиона динара, са корисницима који су испунили услове за финансирање израде пројеката снабдевања водом и коришћења отпадних и атмосферских вода.

Право да конкуришу имале су општине, месне заједнице, јавна комунална предузећа и друга привредна друштва. Пријавило се  225 могућних корисника, а право на бесповратна финансијска средства за ту намену остварила су 23 корисника.

"Пошто је интересовање у покрајини за пројекте вишенаменског коришћења вода велико, ресорни секретаријат ће настојати да идуће године за ту меру буде издвојено више новца", рекао је Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи