УНС и НУНС оштро против претњи

УНС и НУНС затражили да се у најкраћем року открију и процесуирају сви који прете Бранкици Станковић и њеном тиму. Претње упућене новинарима - претње свим слободама на којима почива демократско друштво.

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије затражили су од полиције и надлежних органа да заштите новинарку и ауторку емисије "Инсајдер", Бранкицу Станковић, као и екипу те емисије, због учесталих претњи последњих дана, као и да се резултати истраге у накраћем року јавно саопште.

УНС је навео да сматра озбиљним претње Станковићевој, које различите особе у протекла три дана остављају на друштвеној мрежи "Фејсбук".

То удружење је у саопштењу подсетило да Кривични законик од августа ове године новинарски посао третира послом од јавног значаја и да омогућава строже кажњавање претњи и напада на новинаре.

УНС додаје да је тим закоником предвиђена казна затвора од једне до осам година за оне који угрожавају сигурност највиших државних службеника, али и новинара, претњом да ће "напасти на живот и тело", а у вези с послом који обављају.

"Сматрамо да је истраживањем повезаности навијачких група и њихових вођа са криминалом показана новинарска храброст и да је отварање ове теме у интересу јавности, самих навијача и спортских клубова", истакао је УНС.

Реаговања НУНС-а

Независно удружење новинара Србије (НУНС) затражило је од надлежних органа да у најкраћем року открију и процесуирају све оне који прете ауторки емисије Инсајдер, Бранкици Станковић и њеном тиму.

Чињеница да су се припадници подземља препознали у емисији посвећеној насиљу на спортским теренима и ван њих и осилили да прете новинарима, показује да обрачун у који је држава ушла са њима и њиховим заштитницима, није довољно ефиксан, упозорава НУНС.

НУНС је нагласио да су претње упућене колегама новинарима претње темељним слободама на којима почива свако демократско друштво, слободи изражавања, слободи кретања и праву на рад, и упозорава да се због тога те претње не смеју толерисати и схватити олако.

НУНС је позвао и све колеге да се солидаришу са екипом "Инсајдера" и да кроз своје медије и удружења пруже подршку Станковићевој и њеним сарадницима, а како је истакнуто, НУНС ће се обратити и свим државним истутуцијама, спортским удружењима и клубовима и инсистирати на заштити колега новинара и њиховог посла.

Инсајдер истражује како су вође навијачких група три београдска фудбалска клуба више пута биле хапшене због најтежих кривичних дела и зашто су ти поступци ретко добијали судски епилог или су казне биле преблаге.

После емитовања прве емисије из новог серијала о појединцима који се крију иза навијачких група, на интернету су ауторима емисије упућене претње, од којих су неке биле и претње смрћу.

Поводом претњи Бранкици Станковић председник Србије Борис Тадић је изјавио да "држава неће толерисати насиље хулигана и криминалаца који прете новинарима који раде свој посао".

"Надлежни државни органи ће реаговати у складу са законом, ухапсити и процесуирати сваког ко угрожава туђе животе", казао је Тадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи