Опасне материје напустиле Београд

Воз са опасним материјама, који је од јутрос био заустављен у Реснику због блокаде пруге у Лапову, око 17 и 30 часова кренуо за Грчку, преко Пожеге. Радници грађевинског предузећа "Први мај" из лапова поново блокирали пругу Београд-Ниш. Пословодство фирме најавило могућност.

Међународни воз са 417 тона експлозивног материјала, који је стајао у Реснику због блокаде пруге у Лапову, кренуо је у 17.30 сати ка крајњем одредишту - Грчкој, рекао је портпарол "Железница Србије" Ненад Станисављевић.

Воз је, алтернативним пружним правцима, упућен ка нашој граници, односно крајњем одредишту Грчкој, рекао је Станисављевић Танјугу, додајући да се очекује да ће "композиција у раним јутарњим часовима напусти Србију".

Представник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Драган Дончевски, раније је изјавио да су предузете све мере како би тај међународни воз био осигуран и да би грађани у сваком тренутку били апсолутно безбедни.

Воз, који превози опасне материје за Грчку, од јутрос је био заустављен у станици Ресник због блокаде пруге Београд-Ниш у Лапову. Композиција од 16 вагона је, око 17 сати, прикачена на другу локомотиву, да би нешто касније наставила је пут за Грчку, преко Пожеге.

Радници приватизованог грађевинског предузећа "Први мај" из Лапова јутрос су у 8.30 сати блокирали пругу Београд-Ниш у месту Лапово-варош, тражећи исплату једанаест плата и уплата пензионог осигурања.

"Блокаде пруге трајаће даноноћно, јер су радници незадовољни исходом разговора с радном групе Владе Србије", рекао је Танјугу председник синдикалне организације Новица Марковић.

Према његовим речима, "полиција је покушала да спречи раднике да блокирају пругу у станици Лапово-варош, због чега су се они померили дуж пруге и успели да је телима блокирају".

Марковић је објаснио да је у преговорима са радном групом послодавац понудио да прода део имовине, како би намирио раднике, али пошто је то процес који би трајао до краја јануара, радници су тражили да линеарно добију по 30.000 динара због предстојећих слава и празника, што је одбијено.

Како је навео, радници су тражили да се послодавац, уколико нема средстава, задужи да би радницима линеарно исплатио по 30.000 динара, а потом да та средства врати кад продао део имовине.

Радници "Првог маја" су и током новембра неколико дана блокирали пругу Београд-Ниш тражећи исплату плата за десет месеци ове године и уплату пензионог осигурања.

Предузеће "Први мај", које сада има 254 радника, продато је за 82 милиона динара пре три године, а купац је новосадска фирма "Аутовојводина".

Грађевинско-индустријски комбинат "Први мај" не ради од децембра прошле године и, како наводи Марковић, тада је истекло две године од купопродајног уговора, а послодавац је радницима објаснио да "не може да обезбеди посао и да нема средства за наставак производње".

Комбинат "Први мај" у свом поседу, поред управне зграде, Бетоњерке и производних погона, има и неколико хектара земљишта дуж ауто-пута Београд-Ниш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи