Почео Фестивал науке

На две локације у Београду почео тродневни Фестивал науке. Министар Ђелић је, отварајући манифестацију, рекао да је Фестивал прототип будућности Србије.

У Београду на две локације почео је тродневни Фестивал науке. "Овај Фестивал за мене је прототип будућности Србије", рекао је, отварајући Фестивал, министар науке и технолошког развоја Божидар Ђелић. 

Министар је рекао да је пре три недеље од Европске инвестиционе банке добијена подршка вредна 200 милона евра за научну инфраструктуру Србије. Део тог новца биће искоришћен за институционализацију Фестивала науке, који ће од идуће године добити мобилну јединицу. То значи да ће поставка Фестивала моћи да се види широм Републике. 

Ове године Министарство науке и технолошког развоја уложило је 2,5 милиона динара у организацију Фестивала науке, на коме се од данас до 6. децембра окупило 250 научника из земље и 30 гостију.

На фестивалу су научне поставке изложили гости из Швајцарске и Тајланда, док ће домаћи научници и гости из Шведске, Шпаније, САД, Француске и Хрватске одржати 24 предавања.

Ана Јовановић, један од покретача ове манифестације, каже да ће ове године бити одржан и "мини филмски фестивал" - 19 краткометражних филмова, који сведоче о нераскидивој вези науке и уметности.

Она је навела да су у бившој Робној кући "Клуз" представљене научне поставке, док ће филмске пројекције и предавања бити у Студентском културном центру.

Уметничко-продукцијска група "Ноћ музеја" брине се да сви посетиоци уживају у поставкама, предавањима и експериментима из 28 научних области с подручја физике, хемије, биологије, астрономије, генетике, физичке хемије и других.

Координаторка поставке за физичку хемију Тина Камчева најаљује физичко-хемијске авантуре под називом "Кувајте са Тином и Миланом", док је Немања Ђорђевић, координатор математичке поставке, обећао "математичко купатило", у коме пешкири имају само једну страну, а клозетска шоља нема запремину.

Посетиоци Фестивала могу да осете како је лежати на правом "факирском кревету", да свирају на лири чије су жице од ласерске светлости, пробају пиће у коме се лед пуши и хлади истовремено, као и да уз помоћ ојлерових цеви цртају слике у једном потезу.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства науке и Секретаријата за образовање Скупштине града. Улазнице за Фестивал коштају 300 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи