Преглед штампе (04. 12. 2009.)

Блиц: Цветковић ће позвати министре на одговорност, Новости: Чека вас пуно посла, Политика: „Гиљотина прописа” штеди 200 милиона евра, Press: МУП јури лекаре и фармацеуте због шверца 'тамифлуа'?!, пише београдска штампа

Цветковић ће позвати министре на одговорност

Током наредне недеље започећу разговоре са министрима за чије је ресоре Државна ревизорска институција у свом извештају изнела замерке и указала на пропусте у раду - каже за „Блиц" премијер Србије Мирко Цветковић. Критике председника Србије Бориса Тадића на рад појединих министара изнова су отвориле и питање реконструкције Владе Србије, па је лидер СПС Ивица Дачић констатовао да „не зна шта спречава Тадића да мења министре, будући да ДС има највише ресора у Влади".

Председник Србије Борис Тадић рекао је да поједини министри не раде довољно и да ће им дати „још једну шансу да се поправе", а потом да ће Влада Србије у складу са законом анализирати налазе ревизора и утврдити да ли је у раду министарстава било само неправилности или је било и кршења закона.

Премијер Цветковић истиче у изјави за „Блиц" да ће се „лично заложити да се све неправилности отклоне у што краћем року и да се убудуће више не дешавају".

- Разговараћу са свим министрима код којих је Државна ревизорска институција у свом извештају изнела замерке и указала на пропусте. У рад Владе унета је максимална транспарентност. Нови буџет је прављен тако да сви грађани имају увид у сваки динар где се улаже - истиче премијер Цветковић.

Чека вас пуно посла

Одлука Европске уније да се Србији укину визе први је велики корак у интеграцијама, који су директно осетили грађани, а то је је резултат напорног рада обеју страна - власти у Београду, али и Европске комисије, изјавио је шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер.

"Када смо се усредсредили на питање виза, поставили смо и одређене услове. Они нису били лаки и подразумевали су реформе у оквиру сигурности докумената, политике миграција. Задовољни смо овим процесом, који се, наравно, мора наставити", рекао је Дежер у интервјуу "Новостима".

Он је објаснио да, иако су визе за земље ЕУ укинуте, то не значи да грађани Србије могу да остану у тим земљама да раде.

"Ови кораци уследиће када се Србија буде приближила ЕУ. Ипак, укидање виза јако је важно за мотивацију, као и за то да би се грађани осетили делом заједнице", сматра Дежер.

Упитан да ли ће позитиван извештај хашког тужиоца Сержа Брамерца бити довољан за Холандију да ускоро на Савету министара ЕУ у Бриселу, гласа за одмрзавање Привременог споразума, Дежер је навео да у извештају пише да постоји сарадња између Србије и Трибунала у Хагу и да је јасно да Србија напредује, али не пише где су хашки бегунци.

"Оно што смо одувек говорили јесте да, где год да се они налазе (Ратко Младић и Горан Хаџић), одговор на то мора дати Србија. Познат је став Европске комисије, који је изнела у извештају у октобру, да треба одмрзнути Прелазни споразум. Наш став је подржао и Европски парламент", казао је он.

"Сада морамо да сачекамо наредну прилику и Савет министара ЕУ 8. децембра. Наравно, потребан је консензус свих 27 земаља", истакао је Дежер.

На питање може ли статус Косова бити препрека на европском путу Србије, Дежер је одговорио да се зна да ни ЕУ не дели исто становиште у вези са Косовом - 22 земље су га признале, а пет није.

"Ми сада то видимо као два паралелна процеса. Са једне стране је процес придруживања ЕУ који је дужи, има свој ток, фазе и динамику. Косово је паралелан процес и налази се пред Међународним судом правде. ЕУ са своје стране помаже у социоекономском развоју Косова", рекао је он.

Дежер је казао да ЕУ тражи добру сарадњу Србије и Косова, уз легалну политичку дебату.

"Тражимо сарадњу у практичним социјалним, економским темама зарад добробити свих грађана. Први корак у том смеру је потписивање протокола о сигурности адмнистративне линије - између Министарства унутрашњих послова и Еулекса. Јер, уколико нема сарадње, од тога користи имају организоване криминалне групе", истакао је Дежер.

Он је подсетио да ЕУ, када је реч о законима, увек инсистира на две ствари - да закони буду квалитетни, у смислу да су прошли све нивое расправе и да су на путу добре примене.

"Јер, ако хоћете да будете део јединственог тржишта, да имате исту валуту, будете део шенген зоне, онда морате показати да имате законе који се добро примењују, а не само стоје у некој фиоци. Траžићемо од Србије да покаже како примењује законе, јер је то један од услова у процесу придруживања (ЕУ)", поручио је Дежер.

„Гиљотина прописа" штеди 200 милиона евра

Усвајањем и спровођењем првих десет препорука Свеобухватне јединице за реформу прописа уштеде у привреди, према прелиминарној процени биће око 170 милиона евра годишње.

- Предложено је да трговци пазар уплаћују једном седмично, а не свакодневно као до сада. Ова новина доноси уштеду од 40 милиона евра.

- Уместо уплате доприноса на три рачуна, предузетници ће ту дажбину моћи да уплате на један рачун и тако сачувају 28 милиона евра

- Од продужења рока важења путних налога на 30 дана , корист је 20 милиона евра.

- Увођењем једношалтерског система за пријаву запослених годишње ће се уштедети 16,6 милиона евра.

- Само укидањем обавезе да запослени потписује месечну евиденцију о заради спасено ће бити 11 милиона евра.

- Укидањем вођења књиге контролника за увоз и извоз робе или услуга уштеда је око 13,5 милиона евра.

- Када малим и средњим предузећима буде дозвољено да Пореској управи достављају у електронској форми обрасце ППОПЈ и ППОД, њихови годишњи трошкови по овом основу биће умањени за 10,7 милиона евра.

- Укидањем оглашавања финансијских извештаја у јавним гласилима уштедеће се шест милиона евра.

Поједностављењем процедуре прибављања уверења о измиреним пореским обавезама сачувано ће бити 960.000 евра, а укидањем обавезе о достављању података Пореској управи о регистрованим променама у АПР смањиће се годишњи трошак привредника за 800.000 евра.(...)

МУП јури лекаре и фармацеуте због шверца 'тамифлуа'?!

Оперативци Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) већ неколико дана „чешљају" документацију везану за набавку лека „тамифлу" у појединим здравственим и фармацеутским кућама! Разлог за ову ванредну контролу, сазнаје Пресс, је појава шверцованог „тамифлуа" на српском тржишту!

У јеку епидемије новог грипа у апотекама нема антивирусног лека „тамифлу", а грађани до њега долазе искључиво тајним каналима, „испод тезге" у приватним апотекама, код дилера који се баве шверцом лекова или путем интернета. „Тамифлу" који стиже шверцерским каналима најчешће нема никакву потврду о исправности.

Инспектори СБПОК-а због тога су прво ушли у просторије Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), где су боравили пет дана. Они су затим „посетили" фармацеутску кућу „Велефарм", да би у среду комплетну документацију око набавке лека „тамифлу" затражили и од Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут".

Директорка „Батута" Тања Кнежевић потврдила је јуче за наш лист да су припадници СБПОК-а били у среду у овој установи!

- Инспектори су проверавали документацију везану за тендер око набавке лека „тамифлу". Двојица припадника Службе за борбу против организованог криминала боравила су код нас. Тражили су да прегледају документацију везану за тендер који смо спроводили још 2006. за набавку „тамифлуа" и заштитних маски. Добили су документацију коју су тражили, захвалили се и рекли да ће се јавити ако им још нешто буде требало - рекла нам је Кнежевићева.

Она каже да ју је посета припадника СБПОК-а изненадила, али да није било никакве панике у Институту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи