"Ловац на нацисте" представљен у Србији

Директор Центра Симон Визентал Ефраим Зуроф представио књигу "Ловац на нацисте". То је прва књига у едицији "Историјска сећања" Завода за уџбенике, која је посвећена холокаусту.

Иако је у Минхену пре два дана почело суђење Џону Демјањуку за ратне злочине током Другог светског рата, директор Центра Симон Визентал Ефраим Зуроф прекинуо је, на неколико дана, праћење процеса, да би у Србији представио књигу "Ловац на нацисте".

То је прва књига у едицији "Историјска сећања" Завода за уџбенике, која је посвећена холокаусту.

Своје дечачке снове да постане НБА кошаркаш, заменио је судбином да постане последњи ловац на нацисте. Историчару Ефраиму Зурофу највећи дар у животу је то што му је много људи помогло, без финансијске накнаде.

"Чињенице морају да се износе и поново износе. Холокауст није био цунами, или вулканска ерупција, већ трагедија коју су људи чинили другима. Са временом одговорност се не смањује. Злочинци не могу да избегну правду зато што су остарили. Када су починили злочине били су веома млади. А у сваком предмету, ниједан злочинац није се покајао за оно што је учинио", рекао је директор Центра Симон Визентал Ефраим Зуроф.

Зуроф је у 22 земље пронашао 2.884 особе осумњичене да су били нацисти или њихови саучесници. Потрагу без предаха сматра задатком којим одужује дуг историји и сећању на жртве. Ускоро ће се појавити и његова нова књига, "Последња прилика".

"Он је брзо увидео да нацисти не би могли да убију 6 милиона Јевреја без хиљада локалних сарадника. Али, у разоткривању холокауста других народа Зуроф наилази на велики отпор", изјавио је уредник Завода за уџбенике и наставна средства Слободан Г. Марковић.

Тема је узбудљива, пре свега јер је аутор и историчар и дипломата и приватни детектив, али и због етичког високог стандарда који се захтева од свих нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи