Студенти наставили протест

Студенти два државна универзитета у Београду поново протестовали јер, како истичу, "Влада није решила ниједан од њихових захтева".

 Група студената два државна универзитета у Београду, поново је протестовала у центру града. Незадовољни су условима за упис у текућу годину.

После протестне шетње од Филозофског факултета до Трга Славија, своје захтеве предали су Министарству просвете.

Траже да држава плати школарину онима који су испунили услов за збирни упис, као и да се прецизира када и на који начин ће бити испуњени закључци које је Влада донела прошле недеље.

Коментаришући закључак Владе од 27. новембра поводом захтева студената, организатори протеста навели су да ни у једној ставци не стоји када ће и на који начин бити решени њихови проблеми.

У овом тренутку око 7.500 студената у Србији испуњава услов да са 48 и више бодова може прећи на буџет, а око 16.000 њих је обухваћено неким од захтева.

У протесту су учествовали студенти Филозофског, Филолошког, Хемијског, Географског, Технолошко-металуршког факултета, Грађевинског, Факултета спорта и физичког васпитања, као и студенти свих факултета Универзитета уметности.

Захтеви студената

Студенти захтевају да се свима који имају услове за збирни упис у наредну школску годину, а не прелазе прописану буџетску квоту, плати школарина за школску 2009-2010. годину.

Они траже и да се студентима који имају више од 48 бодова, а нису ушли у буџетско прошрење, плати школарина, да се пропишу буџетске квоте за докторске студије и одобри проширење буџетских квота за мастер студије на факултетима који су то тражили, као и да се реши проблем грејања на појединим факултетима.

Влада Србије донела је у петак, 27. новембра одлуку да, заједно са факултетима, једнократно уплати школарину за школску 2009-2010. годину студентима који су у претходној школској години остварили 48 и више ЕСПБ бодова, као и да обезбеди средства за финансирање допунског броја студената мастер студија.

Према закључцима са седнице Владе које је потписао премијер Мирко Цветковић, преузета је обавеза да се у што краћем року усвоје квоте за докторске студије, и то уз уважавање захтева универзитета, у складу са реалним буџетским могућностима.

Донета је и одлука да се од града Београда затражи изналажење могућности за решење проблема грејања на факултетима, а Министарству просвете и Републичком секретаријату за законодавство је наложено да нађу решење о статусу студената основних студија на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Влада је констатовала да захтев студената о збирном упису године не може прихватити, пошто нису испуњени законом прописани услови о потребних 48 ЕСПБ бодова као услову за упис академске 2009/2010. године, а преузела је и обавезу да приликом израде буџета за 2010. годину максимално уважи захтев студената о адекватном издвајању средстава за образовање.

Како је почетком седмице најављено из Министарства просвете, универзитетима и факултетима су упућене инструкције за спровођење закључака владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи