Поплаве у Прокупљу, евакуисано више од 70 људи

Због наглог пораста нивоа реке Топлице и угрожености неколико насеља и водозахвата, у Прокупљу је проглашена ванредна ситуација. Најтеже је у насељу Губа, одакле је до сада евакуисано око 75 људи. Око једне трећине домаћинстава, због новонастале ситуације, од јутрос је без воде, која се допрема цистернама.

Након наглог пораста нивоа реке Топлице за скоро један метар и угрожавања насеља, водозахвата и индустријских објеката у Прокупљу током дана, вечерас се смирује ситуација, јавља дописник РТС-а.

Ниво реке Топлица је током дана растао у просеку за пет центиметара на сат. Вода је продрла у десетак домаћинстава у насељу Губа, одакле је евакуисано око 75 људи.

Угрожени мештани су смештени су у новоотвореном прихватном центру, у сали Соколане, где им је обезбеђена храна, а по потреби и медицинска нега. Они ће у прихватилишту остати до даљег.

Због изливања Топлице, чији је ниво у последња 24 сата порастао скоро за један метар, од јутрос нису у функцији бунари из којих се трећина Прокупља снабдева водом.

Уместо из чесми грађани се водом снабдевају из цистерни.

Цистерне су изашле на улице Прокупља, како би се грађани, у чијим домовима су славине пресушиле из превентивних разлога, снабдели водом.

Упркос оваквој ситуацији, према информацијама из Штаба за ванредне ситуације, све школе и државне институције, које се махом налазе у тзв "нижој зони" града, сутра ће радити нормално.

Око 150 волонтера ради на утврђивању насипа ка кућама у Липарској улици и индустријској зони где послује немачка компанија "Леони".

Због новонастале ситуације, у сталном је заседању Штаб за ванредне ситуације општине Прокупље, а мобилисани су сви капацитети јавних предузећа. 

Током дана су и бујичне воде угрожавале насеља и поља у општини Житорађа, због чега је и у овој топличкој општини проглашена ванредна ситуација.

Због наглог топљења снега расте водостај на Великој Морави и свим рекама у Поморављу, Ресави и Левчу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи