Лет Пекинг–Београд успостављен после 17 година

Први авион на линији између Пекинга и Београда, преко Прага, која је данас успостављена после 17 година, традиционално је дочекан воденим шмрковима на Аеродрому "Никола Тесла". У Србију је допутовало више од 20 привредника из Кине и представника пословних асоцијација, а дочекали су их премијерка Ана Брнабић, министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Авион кинеске компаније "Хајнан ерлајнс" – "ербас А330-300" дочекан је воденим шмрковима, а током преподнева реализован је и повратни лет за Пекинг.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је наду да ћемо за неколико месеци имати потпуно директан лет између Београда и Пекинга, јер имамо снаге и потенцијала за то.

"Фантастично је да видите резултате напорног рада и ово је разлог због ког људи пристају да уложе цео живот у рад Владе", рекла је Брнабићева новинарима на аеродрому.

Председница Владе је назначила да Србија и Кина, у овом тренутку, имају заједничке пројекте вредне више од шест милијарди долара, а да је у првих седам месеци ове године трговинска размена увећана за десет одсто у односу на прошлу, док је извоз из Србије у Кину увећан за чак 134 одсто.

То, подвукла је она, довољно говори о томе колико смо успели у последњих неколико година да зближимо Србију и Кину и унапредимо односе две земље.

"Много је фантастичних заједничких пројеката иза нас, попут изградње моста Земун–Борча, као и испред нас – Коридор 11, брзa пругa Београд–Будимпешта, имамо чини ми се симбол заједничког приjатељства и успеха – Железару у Смедереву и надам се многим успесима у будућности", рекла је Брнабићева.

Премијерка је подсетила да је Влада Србија укинула визе за кинеске држављане и додала да су то све сигнали који ће омогућити да имамо много већу сарадњу и преко шест милијарди долара и да будемо оно што желимо – централна држава у пројекту "Један појас – један пут" за Кину.

Брнабићева је још једном захвалила Влади, претходном кабинету премијера Александра Вучића, потпредседници Владе Зорани Михајловић на напорном раду како би се остварио лет Београд–Пекинг, кинеском амбасадору на професионалном и личном ангажману да се сваки дан унапређују односи Србије и Кине, као и кинеској компанији која је веровала у Србију.

"Влада ће остати стабилан и дугорочан партнер Кини на њеним подухватима у Европи", закључила је Брнабићева.

Михајловић: Србија ће наставити да улаже у модернизацију аеродрома

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је изјавила да је ово важан дан за Београд и Пекинг, али и Србију и Кину.

"Београд и Пекинг никад нису ближи од данашњег дана", нагласила је Михајловићева и додала: "Дуго смо преговарали за ову линију, надам се да ћемо ускоро имати и директну линију."

Према њеним речима, "Хајнан ерлајнс" је одлична компанија, са око 190 авиона, и Србија ће наставити да улаже у модернизацију београдског аеродрома. 

Михајловићева је истакла да односи између Србије и Кине могу само да буду још бољи и да је овим летом у Србију дошло око 200 путника који ће моћи још боље да упознају нашу земљу.

Она је захвалила кинеском амбасадору на великом раду на унапређењу односа две земље.

Амбасадор Ли Манчанг је рекао да је данас заиста леп дан сарадњу Србије и Кине.

Он је додао да је, када је био студент, постојала директна линија између Београда и Пекинга и да је срећан што данас као амбасадор присуствује поновном отврању те авионске линије.

Ли је додао да је пре неки дан био у Србији изасланик председника Кине, да сутра почињу "Дани Пекинга у Београду" и да све то показују да су односи Србије и Кине све бољи.

Потпредседник "Хајнан ерлајнса" Куан Донг рекао је да је успешно обављен први лет и захвалио свима који су подржали ту компанију.

Он је рекао да је 2016. Србија постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у југоисточној и централној Европи, као и да је у јануару ове године Србија успоставила безвизни режим са Кином.

"Пријатељство Србије и Кине, како би рекао амбасадор Ли, јесте као старо вино које је временом све боље", додао је Куан Донг и навео да је у септембру 2015. "Хајнан ерлајнс" отворио линију Пекинг–Праг и да су, у оквиру стратешког пројекта "Један појас – један пут" и даље сарадње са централном и источном Европом, продужили ту линију до Београда, како би омогућили даље повезивање.

Та компанија, додаје, има младу и луксузну флоту и међу десет је најбољих светских авио-превозника.

Има више од 1.400 дестинација на које лети, од којих је око 190 међународних.

Куан Донг истиче да су 2016. сврстани на треће место по безбедности по оцени немачког Бироа за анализу ваздухопловних несрећа. 

Изразио је очекивање да ће нова авио-линија допринети даљем развоју туризма између две земље, као и да ће повећати трговинску и економску сарадњу, али и побољшати културну сарадњу.

Након обраћања, на аеродрому је свечано отворен шампањац у част првог лета између два града, а врпцу на којој је био исписан назив лета пресекли су премијерка, потпредседница Владе и представник "Хајнан ерлајнса" Куан Донг.

Нова линија не гарантује више кинеских туриста ако Србија не буде осмислила и регионалне понуде. Јер, Кинези воле да посете више земаља током једног путовања.

"Зато смо и са Црном Гором израдили пакет-аранжман тзв. пут Валтера који нудимо кинеским туристима. Са БиХ такође разговарамо о заједничким туристичким производима, са другим земљама региона, с Мађарском, већ конципирамо један јасан план наступа према кинеском тржишту", рекао је министар туризма Расим Љајић.

Нова авио-линија ће се у почетку обављати преко Прага на рути Београд–Праг–Пекинг, али путници неће морати да излазе из авиона.

Путници ће се на том лету превозити и авионом "ербас А330-300", који има 260 седишта у економској и 32 седишта у бизнис класи.

Лет на линији Београд–Праг–Пекинг траје око 12 сати и 30 минута.

Повратне карте на тој линији се могу купити по цени од 457 евра.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи