ИПА програми повезују Пирот и Перник

Како новац из фондова ЕУ може на добар начин, у интересу локалног становништва, да буде искоришћен, показује пример Дојкинаца, старопланиског села близу Пирота, које је добило планинарски дом и побољшало туристичку понуду краја. Више посетилаца сада има и тврђава у Пернику у суседној Бугарској, која је такође парама које су стигле од Европске комисије, уређена за посетиоце.

Не прође викенд а да уз Дојкиначку реку, на улазу у строги резервата природе Стара планина, не бораве домаћи и страни гости. Тако је овде од прошле године када је некадашњи војни објекат после реконструкције отворен за посетиоце.

Како добра идеја са локала може да буде подржана од стране ЕУ најбољи показатељ је некадашња војна караула коју је 2006. општина Пирот купила од војске а потом је средствима ЕУ од 208. 000 евра претворила у планинарски дом.

Планинрски дом може да прими 60-так људи. Прошлог месеца овде је остварено 600 ноћења, па су Дојкинци, као планинско село, поново оживели јер су и власници шест домаћинстава категорисали свој смештај и понудили га гостима.

"На Старој планиниа има неколико војних караула и старих школа које пропадају јер немају никакву функцију. Самим пројектом тј. идејом и средствима одвојеним за те намене као град конкуришете код ЕУ јер ми се налазимо на тој територији која има права. И у суедној Буграској су знали да искористе европске фондове из којих су за сређивање средњевековне тврђаве у Пернику близу Софије добили три милиона лева", каже Братислав Здравков, директор Туристичке организације Пирот.

"Програм је финансирао европски Фонд за регионални развој. Урадили смо конзервацију и рестаурацију, изградили смо стазе, осветљење и панорамски плато. Годишње овуда прође 30.000 туриста", каже Александар Александров из Перника у Бугарској.

"Европским новцем сада у Пернику уређујемо парк. Санирамо два вртића, купићемо 15 еколошких аутобуса и обезбедити 42 стана за социјално угрожене породице које мотивишемо да се укључе у друштво", каже Вјара Церовска, председница општине Перник у Бугарској.

Од 2007. до 2013. године бугарска општина Перник је од ЕУ добила неповратну помоћ од 100 милиона евра. До 2020. биће много више пара и за пројекте из Србије кроз ИПА програме прекограничне сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару