Вулин: Прихватни систем за азиланте обезбеђен

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је да је држава Србија обезбедила све потребне капацитете за све људе који се налазе на територији наше земље, и да је неодговорно понашање оних, који на своју руку одлуче, да буду изван прихватног система.

Вулин  је, након обиласка Центра за смештај тражилаца азила у Крњачи, истакао да је остајање у парку или било где ван прихватног система опасно, неодговорно и за то држава неће да преузиме никакву одговорност.

"У Грчкој, Бугарској, многим земљама на мигрантској рути људи су умирали смрзнути, остављани негде на страни. Ако се тако нешто деси десиће се због немара, неодговорности, а не због одговорности државе. За све су обезбеђени капацитети, свако може да дође, за сваког има и смештај и храна, као и превоз, лекар, брига и заштита", поручио је министар.

Према његовим речима, свако ко је ван прихватних капацитета то чини на своју руку, и додаје да се боји да такво понашање може довести до најгорих последица.

"Ми ћемо урадити све што можемо да извршимо превенцију, да се такве ставри не дешавају", подвукао је Вулин.

Он је истакао да Србија не подиже број својих капацитета, не шири обим прихвата, јер то није потребно у овом тренутку, али подиже њихов квалитет.

И у Крњачи, како је пренео, подигнуте су и реновиране бараке, обезбеђено све што је потребно људима да и по овим временским условима буду збринути и сигурни.

"Држава се понаша одговорно хумано, и понашаће се тако и даље. Они који нису у нашим прихватним капацитетима не могу, нити ће бити у одговорности државе", поручио је Вулин.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић указао је да се држава Србија, знајући шта је очекује, последњих десетак дана интензивно спремала.

"Нема капацитета у којем нису додати кревети, у којима се нисмо проширили, неке од радова које смо изводили смо убрзали. Чак и у алтернативним смештајима и просторима на чије постојање се стално указује као на нешто што не треба да буде, пре свега магацие у парку, убацили смо заједно са Лекарима без граница додатних осам грејача. Међутим то није сигурно довољно", објаснио је он.

Цуцић је казао да су жене, деца, малолетници до 15 година склоњени из тих смештаја у прихватилишта, те да постоји простора за те категорије још увек у свим нашим центрима.

"Шаљемо јасну поруку: „Немојте охрабривати да нико остане у тим смештајима по Београду. Прекините са хипокризијом. Немојте да охрабрујете неког, а после одете и седнете у своју топлу кућу, а да он данима борави на минус 15 и минус 20", поручио је Цуцић.

Комесар за избеглице и миграцијеје пренео је да се у Центру у Крњачи, у којем је јутрос измерено минус 13 степени, налази око 1.200 људи, међу њима 600 деце, за које је обезбеђен сваки од потребних услова.

Он је указао да треба апеловати на све оне који су и даље у заблуди да им је боље у магацинима са разбијеним прозорима и вратима.

Систем социјалне заштите функционише у целој Србији

Министар Александар Вулин истакао је да су сви Центри за социјални рад у пуној функцији, те да систем социјалне заштите функционише на целој територији Србије.

Он је казао да су Центри укључени у акцијама у општинама где је проглашено ванредно стање, а тако у Сјеници, Алексинцу, Медвеђи и Блацу.

"Где год је проглашена ванредна ситуација ми смо на терену. За сада нема потребе за исмештање лица", подвукао је Вулин.

Он је приликом обиласка Центра за смештај тражилаца азила у Крњачи, казао да, што се тиче лица која су склоњена и збринута са улица Београда, у овом тренутку има око 20 који су пребачени у Геронтолошке центре, прихватилиште у Кумодрашкој.

"Сви Цетри за социјални рад су у функцији и систем социјалне заштите функционише на целој тероторји Сбрије. Нико није без бриге, нема никог да је остао да није обиђен, да му није понуђен смештај, да није проверено да ли је нешто потребно, а ту посебно мислим на примаоце социјалне помоћи, децу у хранитељским породицама, старачка домаћинства која су на евиденцији центара за социјални рад", објаснио је Вулин.

Плашим се за положај Срба и антифашиста у Хрватској 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је да се плаши за положај Срба у Хрватској, антифашиста, и свих који би подигли глас против усташких провокација.

Он је, на молбу да прокоментарише акцију такозване хрватске православне цркве у Загребу, подсетио да је у прошлом сазиву Сабора био покушај да се промени назив и врате име које је Сабор носио у време НДХ.

"После и пре тога разбијане су ћириличне табле у Вуковару, након тога се на јасеновачком стратишту постављају табле 'За дом спремни'. У директном преносу ХРТ пева се Чавоглава, слуша се Томпсон, узвикује 'За дом спремни'. Последње што је остало је да се формира Хрватска православна црква која је постојала само у време НДХ", истакао је Вулин.

Према његовим речима страшно је забрињавајуће што изостаје званична реакција, што хрватска влада и држава, Сабор, регуларне легитимне политичке странке ћуте и нико не говори да, када овако нешто урадите на највећи православни хришћански празник, говорите православним хришћанима и Србима да нема места у Хрватској за њих осим ако нису у оквиру неке квинслиншке измишљене цркве која је већ једном благосиљала покоље и покрштавање Срба.

"Бојим се за положај Срба у Хрватској, антифашиста, свих који ће подићи глас против оаквих провокација. Срби имају право на своју цркву, да их нико не протерује, да буду заштићени, и да се квислиншке организације осуђу", поручио је Вулин. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару