Лекције о хумaности у 2016.

У 2016. години неки су нам одржали лекције о хуманости. Захваљујући добрим делима појединаца прикупљен је новац за лечење деце, сачувани животи. Јесу ли њихови гестови подстакли друштво да буде хуманије и одговорније?

Како је један поклон за тренутак угрејао девојку у градском превозу и оплеменио срца многих?

"Мене је зачудило што су тако одједном одреаговали људи и јавност, зашто се толико подигла прашина због тога", каже Раде Јовановић.

А да се добро добрим враћа показује епилог приче. Овај гест подстакао је неке друге да испуне Радетову жељу и постане фризер. Добио је стипендију једне од физерских академија.

"Много сам порука добијао путем друштвених мрежа да више људи неће пролазити поред таквих особа, него ће стати, попричати са њима и једноставно да се не склањају, да се не плаше таквих особа, шта год могу да ураде некоме како би било боље они ће урадити, неће више окретати главу", додаје Раде.

Спортисте, јавне личности, али и све нас на ноге је подигао Јован Симић, неколико пута. Последњи пут пре месец дана када је организовао хуманитарни Спортски базар. Прикупљено је више од 600.000 динара за изградњу хемато-онколошог одељења у Нишу за лечење деце оболеле од рака.

"Битно је да људи схвате да је данас такво време да ми морамо да се ослонимо једни на друге и сад, у питању је само један појединац који покрене неку лавину и када се људи сами међу собом изорганизују и направе нешто лепо то је данас, људи морају да се помире са тим да једино ми можемо да неке ствари решимо", објашњава Јован Симић.

Од смрти је, у години за нама, спасао две особе. За две деценије 29 који су покушали да изврше самоубиство скоком с Панчевачког моста.

"Мени је када видим да је неко у води, мени срце хоће да искочи из груди, не зато што се плашим самог чина спасавања него једноставно само да ли ћу стици на време, а када стигнем на време и када ту особу ухватим за руке и не пустим је онда је после тога у мени неко благостање, срећа, узвишеност", истиче Ренато Грбић.

А које су њихове жеље у овој години?

"Ја бих волео да у 2017. буде више људи који ће бити задовољни са оним што имају", каже Раде.

Јован је пожелео свима који се баве хуманитарним радом да имају што мање посла.

"Увек кажем, дај Боже да ово буде последњи случај", закључио је Ренато.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи