Старе здравствене књижице важе до истека овере

Са Новом годином, старе папирне књижице одлазе у историју. Од сада ћемо користити нове, чиповане, електронске картице. Од укупно шест милиона 850 хиљада здравствених осигураника, њих 5,5 милиона предало је захтев за замену папирних књижицама новим картицама.

Последњег петка у години за нама, у једној од филијала Републичког фонда за здравствено осигурање биле су велике гужве. Слика је била идентична у готово свим престоничким филијалама. У ред су стали и они који су сачекали последњи моменат.

Грађани кажу да је су чекали "последњи моменат" да предају захтев за замену књижица пошто су радили сваки дан до сада.

Ако је судити по статистици, последња три месеца грађани Србије су ревноснији. У октобру, новембру и децембру поднето је по више од милион захтева, а у, на пример, септембру свега 417.000 захтева.

"Сви наши осигураници који су 31.12 заменили књижицу и имају оверу до марта-фебруара она ће исто важити. Моћи ће остваре здравствену заштиту на основу ове старе, док не добију електронску картицу", каже др Верица Лазић в. д директора РФЗО.

А сви којима истиче овера у јануару-фебруару мораће да се јаве нашим испоставама како би добили потврду на основу које ће да се лече док не добију електронску картицу.

Највише се одлазило у филијале Републичког фонда за здравтвено осигурање, па је тамо поднето и највише захтева. Преко е-управе је поднето око 160.000 захтева, а у поштама више од 250.000.

"Захваљујући конвници новца и анесирању уговора, ми смо повећали капацитете израде картице. Тако да сада више није 350.000, биће 700.000 а месечном нивоу. У договору са ковницом до 31. марта ће бити израђене све картице", додаје Верица Лазић.

Трошкови израде картице износе 400 динара, а плаћа их осигураник или послодавац. Социјално угрожене категорије становништва, новорођенчад, деца са посебним потребама и жртве насиља у породици добиће је бесплатно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи