Како се мигранти сналазе у Србији

Сви мигранти којима Србија одобри право на уточиште имаће убудуће право на бесплатно учење нашег језика, помоћ при образовању и запошљавању, здравствену заштиту. До сада је готово занемарљив број затражио и добио азил. За њих али и оне који ће због затворених граница убудуће можда уточиште потражити у Србији, Влада је усвојила средином децембра Уредбу за њихово укључивање у друштво. За њено спровођење надлежан је Комесаријат за избеглице.

За две године мигрантске кризе српским путевима прошло је око милион миграната и избеглица. Скоро сви су продужили даље и бољи живот потражили у оквиру других граница. 

Њих 19-оро уточиште је пронашло у Србији. Двадестегодишњи Фахим, који је из Сомалије у Србију дошао пре две године, недавно је и добио азил. 

Фахим Муде, азилант из Сомалије каже да иде у средњу школу на Карабурма и живи у кампу у Крњачи. Рекао је да је тежак језик али да мора да учи.

Онима који, као Фахим, одлуче да остану у Србији биће обезбеђено по 300 часова српског језика у току школске године. За послове који захтевају високу стручну спрему добиће још 100 часова. На двоструко више имају право старији од 65 година.

"Ми овде говоримо о правима и могућностима никако о обавезама. Сваки корисник, односно свако лице коме је одобрена заштита и обрати се Комесаријту имаће индивидуални план интеграције односно најконкретнију помоћ дефинисану по корацима да му се пружи помоћ да се лице интегрише", рекао је Иван Мишковић из Комесаријаата за избеглице и миграције Србије.

У томе ће им помоћи и 30 сати предавања о српској култури, историји и уставном уређењу. Деца ће моћи да се упишу у школе, добију уџбенике и школски прибор. Они који желе да раде имаће помоћ при запошљавању, преквалификацији или доквалификацији.

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила каже да је добро да имамо уредбу и то је први корак.

"Ја то видим само као први корак. Потребно је једну интеграцијску стратегију развити за све категорије људи који остају овде и дати јаче подстицаје, јер кажем нама је у интерсу да ови људи што пре постану део нашег друштва или што пре буду интегрисани док су овде", каже Ђуровић.

Младићу Фахиму за сада добро иде. Ипак, има ствари које му недостају. Ипак, он жели да остане овде.

Осим права на уточиште, ове године држава је издала и 22 решења о супсидијарној заштити за особе које немају право на азил, али се верује да би повратак у земљу порекла за њих могао да буде опасан. На њих се уредба за сада не односи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи